<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FN kritiserer Sveriges innsats mot rasisme

Eksperter fra FN oppfordrer Sverige til å trappe opp innsatsen mot systematisk rasisme.

  Publisert 5. nov. 2022 kl. 08.34
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 205 ord

  Sverige bør intensivere innsatsen for å bekjempe systematisk rasisme og gjenopprette tilliten mellom politi og minoritetsgrupper. Det er konklusjonen fra FN-eksperter som har tilbrakt den siste uken i Sverige.

  – Det kreves mot for å handle, men det må skje nå. Det er det tydelige budskapet vi har fått av de menneskene vi har møtt under vårt besøk. Desto tidligere man handler, desto raskere kan man begynne å løse problemene som finnes, sier en av ekspertene, Tracie Keesee.

  Ekspertgruppen har besøkt Stockholm, Malmö og Lund. Gruppens tre medlemmer har blant annet møtt representanter fra politi og personer som bor i utsatte områder.

  Gruppens leder Yvone Mokgoro sier at manglende tillit mellom politi og minoritetsgrupper er et av de største problemene som gruppen har avdekket.

  Ifølge Keesee er det behov for innsamling og analyse av informasjon rundt spørsmål som knyttes til etnisitet. Sverige har ikke god nok informasjonsinnhenting på dette feltet til å kunne bekjempe systematisk rasisme, uttaler hun.

  FNs menneskerettighetsråd opprettet gruppen i 2021 etter at George Floyd, en svart mann, ble drept under pågripelse i USA året før. Gruppens mandat er å se på diskriminering i regi av politi verden rundt.

  Det er ikke bekreftet hvilke land gruppen skal besøke etter Sverige.

  (NTB)