<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardsalg preger børsen – på godt og vondt

Schibsted stiger 5 prosent etter nedsalget i Adevinta, som på sin side faller 8 prosent. Lumi Gruppen krakker på nytt lovforslag (oppdatert 15.21). 

  Publisert 1. des. 2022 kl. 12.27
  Oppdatert 1. des. 2022 klokken 15.29
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 545 ord

          DOF  

  Hovedindeksen har svingt litt siden den spreke starten, men holder seg inne i positivt terreng torsdag ettermiddag og står i skrivende stund i pluss 0,6 prosent til 1.227,54.

  Oppgangen kommer i kjølvannet av at Wall Street onsdag reagerte positivt på signalene om at Federal Reserve vil ha en mindre offensiv tilnærming i rentepolitikken fremover.  Futureshandelen peker mot en positiv åpning fra start torsdag, etter nye tall som viser et avtakende prispress i USA.

  Toneangivende Europa-børser stiger markant torsdag, og tyske DAX viser vei med 0,8 prosent oppgang.

  Oljeprisen litt opp

  Frontkontrakten for Brent-oljen står tidlig torsdag ettermiddag i 88,85 dollar pr. fat, opp fra 88,31 dollar pr. fat ved stengetid på Oslo Børs onsdag.

  Oljeprisen steg imidlertid 2 dollar pr. fat i løpet av onsdagen, ifølge Reuters som følge av strammere tilbud, en svakere dollar og optimisme fra Kina, verdens største råoljekjøper.

  Amerikanske råoljelagre falt mye mer enn ventet i forrige uke, samtidig som markedet spekulerer i at de kinesiske protestene kan gi lettelser i reiserestriksjonene. Guangzhou lempet på reglene i flere distrikter onsdag, og det skal markere en stor endring i Kinas coronapolitikk.

  På Oslo Børs faller Equinor 0,1 prosent, Aker BP 0,5 prosent, mens Vår Energi er opp 1,7 prosent.

  Børsmorgen: Førjulssalg i Adevinta, Fed-fest og den nye XXL-sjefens vanskelige jobb
  01.12.2022 – Schibsteds salg i Adevinta er strukturert slik at man unngår å utløse et salg fra Ebay, forklarer Nordea-analytiker Kristoffer Pedersen etter milliardnyheten fra Kristin Skogen Lund. Vi ser nærmere på de to aksjene og får også høre Pedersens analyse av XXL og hva den nye sjefen Freddy Sobin må hanskes med. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på hva sentralbanksjef Jerome Powell og FTX-sjef Sam Bankman Fried sa på hvert sitt arrangement i går, der førstnevnte utløste et mini-rally på Wall Street.

  Milliardsalg løfter Schibsted

  Blant øvrige tungvektere merker vi oss at Schibsted (A og B) stiger 5 prosent etter milliardsalget i Adevinta, mens sistnevnte faller over 8 prosent til 70,95 kroner. Aksjene ble solgt på kurs 70 kroner.

  «Vi ser på dette som positivt for Schibsted, ettersom det både tar for seg det faktum at Adevinta-andelen er for stor og signaliserer at selskapet er opptatt av å realisere de underliggende verdiene av de gjenværende eiendelene, som er dypt undervurdert etter vårt syn», skriver Pareto Securities i en oppdatering.

  Tilbakekjøp av 4 prosent av aksjekapitalen øker meglerhusets SOTP-verdsettelse (sum of the parts) fra 268 til 272 kroner pr. aksje.

  «Alt annet likt, argumenterer vi for at en enda større positiv kursreaksjon er berettiget da verdsettelsesrabatten bør bli mindre på bakgrunn av mindre usikkerhet rundt kapitalallokering», skriver meglerhuset.

  Frontline trekker ned over 2 prosent i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport, som viste en rå inntjening, men ikke like rå som analytikerne hadde sett for seg.

  På den positive siden utmerker Tomra og Nordic Semiconductor seg positivt med 4-5 prosent oppgang. Vi merker oss også at Autostore er opp nesten 6 prosent.

  Adevinta-salget til Schibsted: – Unngår å trigge Ebay-salg
  01.12.2022 Det har vært varslet i kvartalsrapportene, men nå skjedde det. Schibsted selger unna sin første bolk med Adevinta-aksjer, men er prisen god? Vi har med Nordea-analytiker Kristoffer Pedersen som forteller om salget og hvordan Schibsted kan være med på en opptur i Adevinta fremover likevel. Vi spør han også om veien videre for de to aksjene og hva en ny XXL-sjef kan utrette med den skadeskutte sportsaksjen.

  Lumi-krakk på sjokkmelding

  I toppen av vinnerlisten finner vi DOF, som stiger 27 prosent til 1,57 kroner etter at seniorkreditorer og obligasjonseiere har blitt enige om å forlenge long stop-datoen i avtalen til 31. mars 2023. 

  Den tidligere standstill-avtalen gikk ut i går 30. november, og da kunne kreditorene krevd å få gjelden innbetalt. Dette er ifølge børsmeldingen fra onsdag kveld nå altså utsatt til slutten av mars.

  Astrocast fortsetter den sterke trenden, og stiger over 18 prosent på et samarbeid med Avirtech som holder til i Indonesia, Singapore, Thailand og Malaysia. Selskapene skal jobbe sammen om smart jordbruk. Aksjen er nå opp nesten 150 prosent fra sluttkurs sist fredag.

  Pryme stiger mest av alle så langt, nærmere bestemt med 33 prosent etter Nordea-analyse.

  Taperlisten toppes av Lumi Gruppen, som stuper 20 prosent på meldingen fra Kunnskapsdepartementet om at Opptaksutvalget vil hindre at elever skal kunne forbedre karakterer etter videregående.

  Vi tar også med at SoftOx Solutions faller nesten 9 prosent, mens SAS fortsetter ned 5 prosent i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport som viste nok et milliardunderskudd.