<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea-strateger: – To aggressive sentralbanker ble for mye for aksjemarkedet

Nordea-strateger tror Fed og ECB har satt en støkk i markedet, og at Fed ikke er fornøyd med inflasjonsnivået enda

  Publisert 17. des. 2022 kl. 11.59
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 418 ord
  IKKE FORNØYD: Strategen Erik Bruce (avbildet) og Joachim Berhardsen tror Fed ikke er fornøyd med inflasjonsnivået enda.  Finansavisen

  Denne uken var det duket for flere viktige begivenheter. Inflasjonstall og rentemøter hadde potensiale til å bevege markedet.

  Både Fed, Bank of England og ECB trappet ned tempoet på renteøkningen denne uken. De leverte økninger på «kun» et halvt prosentpoeng mot tre-kvart prosentpoeng de forrige møtene.

  Dette likte aksjemarkedet dårlig, og særlig ECB lyktes med å skremme aksjemarkedene i følge Erik Bruce og Joachim Bernhardsen sin ukerapport.

  Uken startet med oppgang i aksjemarkedene støttet av lavere inflasjonstall i USA som viser at prisstigningen avtar noe. Utover uken svekket sentimentet seg. 

  «Utslagene var riktignok beskjedne etter rentemøtet i USA, men ECBs retorikk ble for mye å fordøye for markedet. Frykten er at stram pengepolitikk vil bremse økonomien så mye at vekst og inntjening svekkes ytterligere», skriver strategene i ukerapporten

  Rentene skal videre opp

  Inflasjonstall for november og oktober har vært på den lave enden av markedets forventning. I følge Bruce og Bernhardsen har det gitt tro på at inflasjonen vil falle markant fremover og dermed har de langsiktige rentene falt mye den siste måneden. Nordea-strategene mener Fed ikke virker like overbevist som markedet.

  «Fed er avhengig av at de langsiktige rentene ikke faller for mye oppå den tilstrammingen de ønsker slik at temperaturen i arbeidsmarkedet og lønnsveksten etterhvert avtar. Sentralbanksjef Powell gjorde dermed det han kunne for å snakke rentene opp igjen ved denne ukas rentemøte. Han lyktes ikke.»

  Fed-medlemmenes anslag for rentetoppen ble oppjustert fra 4,6 til 5,1 prosent.

  I motsetning til Fed klarte ECB å skremme markedet nok til å løfte rentene.

  «Både ECB og Fed var klare på at rentene skal videre opp og prøvde begge å prate markedsrentene opp. Det likte aksjemarkedene dårlig og denne gangen var det særlig ECB som skremte markedene», skriver strategene i sin ukerapport. 

  Overrasket over Norges Bank

  Norges Bank sin mer beskjedne renteøkning på 0,25 prosentpoeng var på linje med forventningene til markedet. 

  Samtidig ble flere analytikere overrasket over at Norges Bank ikke senket rentetoppen i renteprognosen, men holdt på at det kan komme en til to renteøkningen til.

  Dette til tross for klare tegn til at norsk økonomi går svakere enn ventet.

  Begrunnelsen for å beholde rentebanen var høyere inflasjon enn forventet.

  Medvind for defensive sektorer

  I følge Nordea-strategene er vinnerne i den siste oppturen råvarer, industri, forsyning og helse.

  Den sykliske råvare-sektoren har den siste tiden blitt støttet av gjenåpning i Kina og troen på at dette vil øke etterspørselen etter råvarer, mener strategene.

  Helse og forsyning presterer bra fordi de økonomiske utsiktene fortsatt er usikre og investorene har en mer forsiktig holdning. Det er fortsatt er frykt for hard landing i amerikansk økonomi, skriver strategene i sin ukerapport.