<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rana Gruber skjøt opp etter DNB-analyse og ny kontrakt

Oslo Børs endte ned 0,34 prosent. Tech-rakett poLight falt ytterligere etter svak guiding, mens Rana Gruber steg etter ny kontrakt og analyse.

Publisert 10. mai 2021 kl. 16.28
Oppdatert 10. mai 2021 klokken 16.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 512 ord
OPP: Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber, kunne se aksjen stige mandag. Foto: Rune Eidissen

Oslo Børs steg i åpningen, men endte i rødt mandag.

Da børsen stengte sto hovedindeksen i 1.088,73 poeng, ned 0,34 prosent, og det ble omsatt aksjer for 5,7 milliarder kroner.

Oljeprisen

Brentoljen sto da børsen stengte bratt ned 0,4 prosent til 67,91 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 0,6 prosent til 64,43 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 68,34 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Oljeprisen steg store deler av mandagen, men snudde ned mot slutten av dagen. I helgen ble USAs største oljeproduktrørledning satt ut av spill av et cyber-angrep.

Rørledningen transporterer mer enn 2,5 millioner fat olje pr. dag. Wells Fargo skriver i et notat at hvis blokaden varer i mer enn 10 dager er det fare for at det blir vesentlig mangel på drivstoff i de sørøstlige delstatene i USA. 

«Den største ukjente er hvor lenge nedstengningen vil vare, men så klart jo lenger det varer jo mer bullish vil det være for raffinerte produktpriser», sier råvarestrateg Warren Patterson, ifølge TDN Direkt.

Equinor endte opp 1,1 prosent, mens Aker BP var opp 0,3 prosent.

I rødt

Børsrakett poLight fortsatte fallet etter svak guiding. Aksjen endte ned 12,9 prosent til 151,80 kroner pr. aksje.

Exact Therapautics falt tosifret mandag, ned 12,5 prosent. Selskapet har ikke kommet med noen store nyheter den siste måneden. Siden nyttår har aksjen falt 29 prosent.

Nel fortsatte mandag den negative trenden. Siden nyttår er aksjen ned 39,2 prosent. Fredag steg aksjen imidlertid hele 11,1 prosent, trolig som følge av at kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen dukket opp på selskapets aksjonærliste med fire millioner aksjer gjennom sitt selskap Tycoon Industrier. 

Spetalen kontaktet imidlertid Finansavisen og benektet at han har kjøpt aksjer i selskapet . Mandag er Spetalen borte fra aksjonærlisten, etter kun én dag. Det er sannsynlig at Spetalen har shortet aksjer i selskapet, og dermed dukket opp i aksjonærlistene en kort periode.

Mandag endte aksjen ned 9,2 prosent.

Norwegian endte med et fall på 7,4 prosent til 33,72 kroner. Flyselskapets tegningsretter ble fredag tilgjengelig for handel, og disse falt 40,8 prosent til 7,70 kroner pr. tegningsrett.

Opptur

Rana Gruber  endte opp 9,5 prosent etter DNB Markets mandag skrev i en rapport at høy etterspørsel etter stål i Kina skal være grunnen til et solid løft i jernmalmprisene. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på Rana Gruber-aksjen.

En halvtimes tid før børsen stengte kom selskapet med en børsmelding og sier at det har inngått en swap-kontrakt for salg av 240.000 tonn jernmalm i 2022 til en gjennomsnittlig pris på 165,10 dollar pr. tonn. Aksjen gjorde et hopp på ytterligere 2 prosent etter nyheten.

Bergen Carbon Solutions klatret 8,4 prosent etter børsmeldingen søndag om at det nå har sendt sin første pakke med karbon-nanofiber til sin kunde i Japan. Aksjen har den siste halvannen uken falt tungt, etter at Øystein Stray Spetalen massesolgte aksjer. 

John Fredriksen-dominerte Northern Drilling steg mest på børs mandag, opp 16,7 prosent. Selskapet har ikke kommet med børsmeldinger siden slutten av april da det presenterte årsregnskapet. Riggaksjer er imidlertid i vinden som følge av et sterkt marked. 

Fredriksens Northern Ocean steg også sterkt, opp 11,5 prosent. Aksjen henter seg dermed noe inn igjen etter det voldsomme fallet onsdag da aksjen krakket etter at selskapet fikk en kontrakt terminert.