<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs misser europeisk opptur

Grønt er dagens farge på alle de toneangivende børsene i Europa. Men Oslo Børs er stengt og får ikke ta del i den kraftige oppgangen.

Publisert 17. mai 2022 kl. 11.46
Oppdatert 17. mai 2022 klokken 12.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 381 ord
STENGT: Oslo Børs får ikke være med på oppturen i Europa 17. mai. I stedet for å feire kursoppgang, feirer vi landets nasjonaldag og grunnloven som ble vedtatt på Eidsvoll i 1814. Foto: Iván Kverme

Da USA ringte i bjellen 16. mai og stengte handelen for dagen, var fargen rød . Men da solen sto opp i øst, var negative tall snudd til optimisme og økte børsverdier, og den fremgangen har smittet over på det europeiske markedet tirsdag.

For dagens farge i Europa er definitivt grønn.

Alt peker oppover

I dag er dagen da blårussen ville sagt «Kom mai du skjønne promille», men på de fleste børsene i Europa snakker man ikke om tusendeler, men sterke prosenter.

Så og si alle børsene er opp godt over prosenten ved 11-tiden i formiddag.

London er opp, Frankfurt er opp, Paris er opp, Amsterdam, Brüssel, Stockholm, Helsinki og Lisboa det samme. Ja, selv Moskva-børsen i Russland er grønn i dag på 17. mai.

Da er det synd for investorene som har satset sine penger i norske børsnoterte selskaper, at de ikke får være med på oppturen siden Oslo Børs er stengt på grunn nasjonaldagfeiringen.

De får trøste seg med is, brus og pølser og håpe at det er litt børskake til overs når klokken slår 09.00 18. mai.

Tobakk og hydrogen

I London er det spesielt tobakkselskapet Imperial Brands som gjør det sterkt.

Selskapet stiger nesten syv prosent onsdag formiddag til tross for at omsetningen nærmest står på stedet hvil da halvårsresultatet ble kjent 17. mai.

Men investorene er fornøyde. De hadde kanskje fryktet verre tall?

I Paris er det selskapet Engie som imponerer. De jobber innenfor fornybar energi og hydrogen er et av satsingsområdene. Aksjen er opp over seks prosent onsdag formiddag.

Orklas storebror faller

Unilever er en gigant i aksjemarkedet og internasjonal handel.

Selskapet eier en rekke kjente varemerker man finner i dagligvarehandelen, og er en sterk konkurrent til Orkla i norske butikkhyller.

Unilever-aksjen er ned onsdag, rundt 1,3 prosent før lunsjtider i London. Selskapet melder ikke noe spesielt i dag, og kursen faller bare to dager før utbyttedatoen skal registreres 19. mai.

Jubel i Køben

Størst oppgang i formiddag var det å spore i København, hvor kursene er opp nesten 2,3 prosent. 

Helsinki og Amsterdam byr også på sterke tall med oppganger på henholdsvis nesten 1,9 og over 1,6 prosent rundt 11.30 norsk tid.

London er svakest med en oppgang på bare 0,68 prosent. Men mye kan skje før 17. mai er over i alle andre land enn Norge.