<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs snur opp

Hovedindeksen skyter fart etter nedgang i tidlig handel fredag, i takt med oljepriser og Wall Street-futures (oppdatert 11.20).

  Publisert 17. juni 2022 kl. 09.03
  Oppdatert 17. juni 2022 klokken 11.24
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 599 ord

            KAHOT

  Saken oppdateres.

  Etter å ha vært ned de første minuttene, snudde hovedindeksen og har nå skutt ordentlig fart. Klokken 11.20 er den opp 1,4 prosent til 1.208,18.

  Oppsvinget skjer samtidig med at futureshandelen på Wall Street peker mot markant oppgang fra start fredag, i kjølvannet av kraftig fall på Wall Street torsdag og mer blandede Asia-børser tidligere fredag. 

  Seniorstrateg Suresh Tantia hos investeringsavdelingen APAC i Credit Suisse opprettholder sin overvekt av aksjer mot obligasjoner.

  – Du kan ikke utelukke ytterligere nedside fordi markedene når er veldig volatile. De trader på nyhetsstrømmer og basert på Fed-forventninger på dagens nivåer, gir det egentlig ikke mening å selge. Jeg tror straks forventningene til Feds renteøkninger stabiliserer seg, så bør vi begynne og se en gjeninnhenting i aksjemarkedet, sier han til CNBC.

  Toneangivende Europa-børser som tyske DAX og franske CAC 40 stiger henholdsvis 1,1 og 1,0 prosent.

  Ganske bred oppgang

  Blant enkeltaksjer merker vi oss PGS, som stiger 8 prosent til 7,32 kroner etter å ha blitt betinget tildelt en karbonlagringskontrakt på Equinor-opererte Smeaheia i Nordsjøen.

  Oppgangen skjer på bred basis, og blant de 50 mest omsatte aksjene er det bare to som faller: Ensurge Micropower på minus 1,5 prosent og Cool Company på minus 1,5 prosent.

  Belships stiger 1,5 prosent på høyt volum etter at toppsjefen har lastet opp med aksjer, mens shipping-duoen Golden Ocean og MPC Container Ships stiger rundt 3 prosent.

  Teknologiduoen Kahoot og Nordic Semiconductor utmerker seg også positivt med oppganger på rundt 5 prosent.

  – «Kjøp dippen» i olje

  Oljeprisene fikk torsdag kveld et oppsving etter at Washington besluttet å innføre sanksjoner mot kinesiske, Emirat-baserte og iranske selskaper som hjelper Iran med å eksportere olje.

  Fredag morgen trakk ned igjen, men utover formiddagen har de snudd opp og for Brent-oljen er oppgangen i dagens handel nå 0,7 prosent til 120,62 dollar pr. fat, rundt tre dollar høyere enn ved stengetid på Oslo Børs torsdag.

  Selv om de store sentralbankene (med unntak av Japan) har startet på renteøkningene for å hanskes med den skyhøye inflasjonen, venter analytikere at presset på nedsiden i oljeprisene vil være kortvarig.

  – «Kjøp dippen» er kanskje dødt i aksjemarkedet, men burde sannsynligvis fortsatt fungere i energimarkedene. Til tross for aggressive sentralbanker og den lavere økonomiske veksten som vil følge, er oljemarkedene fortsatt veldig stramme, sier Oanda-analytikere ifølge TDN Direkt til Platts fredag.

  Bidens oljekrangel, pensjonsreform og Fed-nach med Frank Jullum
  Joe Biden har gått fra å si nei til å spørre etter mer amerikansk olje. Nå har både han og ExxonMobil skrevet brev til hverandre. Til studio kommer sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank for å hjelpe oss med å fordøye alt som skjedde under det amerikanske rentemøtet og vi ser også nærmere på hva pensjonsutvalget til Kristin Skogen Lund foreslår. 16.06.2022

  Vurderer stor vindpark

  Equinor stiger 1,9 prosent, mens Aker BP trekker opp 0,4 prosent. 

  Fredag morgen ble det kjent at førstnevnte og partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips i Troll- og Oseberg-feltene har igangsatt en studie og ser på muligheten for en flytende havvindpark i Troll-området rundt 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland.

  Samtidig har JP Morgan oppgradert Equinor fra undervekt til nøytral.

  Ellers i sektoren avanserer Vår Energi 0,8 prosent.

  Krypto til bunns

  I toppen av taperlisten finner vi den Kjos-eide kryptobørsen Norwegian Block Exchange, som faller over 10 prosent. Selskapet høster kritikk fra kryptokritiker og Nordea-forvalter Robert Næss i Finansavisen fredag.

  – Kundenes midler er trygge, kontrer imidlertid selskapets finansdirektør Torstein Thinn.

  Hyon topper taperlisten med nesten 17 prosent oppgang, foran Zwipe på minus 12 prosent.

  Medvind for Seaway7

  Seaway7 spretter opp over 20 prosent i kjølvannet av å ha signert et eksklusivitetsbrev med ScottishPower Renewables i størrelsesordenen «very large» tidligere i uken. Dette representerer kontraktstørrelser på 500-750 millioner dollar. 

  Kontrakten gjelder havvindprosjektet East Anglia Three, kalt East Anglia Hub.

  Åtte øvrige aksjer stiger tosifret, deriblant supplykvartetten Siem Offshore, Havila Shipping, Solstad Offshore og S.D. Standard.

  Hynion steg i tidlig handel tosifret etter fredag morgen å ha sendt ut en børsmelding som svar på vedtaket i revidert nasjonalbudsjett om rask utvikling av en nasjonal hydrogen infrastruktur, men har roet seg ned utover formiddagen og er nå opp rundt 6 prosent.