<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grønt rally på Oslo Børs

Hovedindeksen steg 0,6 prosent til 1.224,52 torsdag. Grønne aksjer viste vei etter enighet om USA-pakke, og Nel steg over 10 prosent.

Publisert 28. juli 2022 kl. 16.30
Oppdatert 28. juli 2022 klokken 16.37
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 683 ord

           

Oslo Børs føk rett opp fra start torsdag, og selv om den dabbet av på slutten endte hovedindeksen i pluss 0,6 prosent på 1.224,52.

De toneangivende Europa-børsene stiger også, men på langt nær så mye. Tyske DAX er nå opp 0,2 prosent og franske CAC 40 0,5 prosent. Wall Street steg først forsiktig, men snudde så ned etter at dagens BNP-tall viste at amerikansk økonomi teknisk sett er i resesjon – dagen etter at Federal Reserve hevet styringsrenten med 75 basispunkter for andre rentemøte på rad.

Federal Reserve-sjef Jerome Powell uttalte på pressekonferansen i kjølvannet av onsdagens rentemøte at han ikke tror økonomien har gått inn i en resesjon, og forklarte dette med at det er for mange områder av økonomien som presterer for godt.

– Vi prøver ikke å utløse en resesjon, og må det heller ikke, sa han ifølge Marketwatch.

Oljeprisen dabber av

Oljeprisene har stort sett tikket oppover siden Fed-beslutningen, men har snudd ned den siste timen.

Torsdag ettermiddag er Brent-oljen opp 0,4 prosent til 107,05 dollar pr. fat, noe som er rundt to dollar over nivåene ved stengetid onsdag. WTI-oljen stiger marginalt til 97,33 dollar pr. fat.

– Etter resesjonsfrykt har risikosentimentet nå bedret seg som følge av optimisme i forbindelse med kvartalsrapporter og en mindre aggressiv Fed-retorikk. Dette støtter en oppgang i oljemarkedet, sier CMC Markets-analytiker Tina Teng til Reuters.

Oljeprisene henter også støtte fra fallende oljelagre og høyere bensinetterspørsel i USA. 

Samtidig opplyser åtte OPEC+-kilder til Reuters at OPEC+ vurderer å holde oljeproduksjonen stabil eller øke litt når samarbeidslandene møtes i neste uke. Fem av dem sier at produksjonen trolig vil bli holdt stabil.

På Oslo Børs fortsatte Equinor oppgangen etter onsdagens knalltall, med nye 0,5 prosent til 356,30 kroner på dagens klart høyeste volum. Aker BP steg 1,8 prosent til 329,80 kroner, mens Vår Energi endte opp med 2,5 prosent til 38,55 kroner.

Blant få negative tungvektere falt Mowi 2 prosent til 219,70 kroner, mens PGS falt 4,9 prosent til 6,47 kroner etter at SEB og Kim André Uggedal har gjentatt salgsanbefalingen med varsel om ny refinansiering.

Grønt rally på USA-pakke

Blant de mest omsatte utmerket Nel seg positivt med 10,4 prosent oppgang til 17,01 kroner på dagens fjerde høyeste volum. Ingen aksjer steg mer torsdag. Selskapet landet i forrige uke sin største ordre noensinne.

– Det er viktig å minne folk om enkel matematikk. Har man 700 prosent avkastning, skal man være fornøyd med det. Det er på tide å ta gevinst i Nel, sier vår aksjekommentator Karl Johan Molnes torsdag.

Nel-oppgangen kom samtidig med et bredere rally i grønne aksjer. Dette henger trolig sammen med politisk enighet i USA om en støttepakke til fornybar energi, etter at den konservative demokraten Joe Manchin har snudd og støtter resten av partiet.

Andre grønne vinnere var REC Silicon som spratt opp 8,3 prosent til 18,37 kroner og Scatec som trakk opp 5,5 prosent til 109,40 kroner etter kvartalstallene tidligere denne uken.

Den amerikanske støttepakken vil gi REC Silicon 3 dollar pr. kilo produsert råstoff i prisreduksjon, hvis den blir vedtatt. På Wall Street stiger en solaksje som First Solar 15 prosent i tidlig handel.

Hydrogen-trio ble til duo

Hydrogenaksjer har vært gjenstand for økende oppmerksomhet den siste uken, ikke minst Hynion som har tredoblet seg de siste ti dagene.

I den populære podcasten Aksjesladder fortalte Africa Diamond-sjef Erlend Henriksen 16. juli at han er i ferd med å bygge opp en post i Euronext Growth-noterte Hyon, og forklarte dette blant annet med at hydrogen er et viktig satsingsområde for Europa.

Hyon steg torsdag 3 prosent til 2,40 kroner, mens Hynion i løpet av ettermiddagen gikk fra toppen av vinnerlisten til toppen av taperlisten med over 13 prosent nedgang til 3,38 kroner.

Nærmest Hynion kom Lumi Gruppen som falt drøye 7 prosent, i likhet med Seaway 7  som la frem kvartalstall torsdag. Det samme gjorde Seaway-mor Subsea 7, som steg 3,3 prosent til 83,56 kroner på knalltall.

Øverst på vinnerlisten, nærmest Nel, finner vi Induct og Inify Laboratories på rundt 9 prosent oppgang. Autostore steg 8,3 prosent til 16,85 kroner.

En av Kjell Inge Røkkes grønne aksjer, Aker Carbon Capture, steg 7,1 prosent, mens Carbon Transition la på seg 6,5 prosent etter at kjendisinvestoren Ketil Skorstad har blitt foreslått som styremedlem.