<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nisjeaksje rett opp etter doblingsspådom

Prosafe skjøt i været etter euforisk Pareto-analyse mens emisjonsklare Borr Drilling snudde ned. Smartoptics steg etter spådom om dobling av kursen.

Publisert 16:27 15. aug. 2022
Oppdatert 16:31 15. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 565 ord
OPPTUR: Adm. direktør Magnus Grenfeldt i Smartoptics. Foto: Smartoptics

         

Oslo Børs åpnet rett opp mandag, men falt i takt med oljeprisen utover dagen. Hovedindeksen endte i 1.250,34, ned 0,90 prosent.

– Vi er inne i en periode med et mer positivt sentiment. Oslo Børs faller litt i dag, men ser du på oljeprisen faller den mye mer, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Morgan Stanley mener den siste tids oppgang er et typisk eksempel på et «bear market rally».

Ikke bli for begeistret for at inflasjonen potensielt har nådd toppen, mener investeringssjef Lisa Shalett i Morgan Stanley Wealth Management.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned 4,5 prosent til 93,73 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 4,6 prosent til 87,86 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 97,57 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

– Kinas svakhet tynger oljen, og det forventes ingen oppside i nærmeste fremtid, sier Bjarne Schieldrop, sjefsanalyst for råvarer i SEB. 

Equinor falt mandag 1,7 prosent, mens Aker BP endte ned 2,6 prosent. Vår Energi ble svekket 2,7 prosent.

Grønt

Magnora -datter har utviklet en solcelleteknologi som gir 25 prosent mer strøm enn konvensjonelle solceller. Det sendte aksjen opp 1,9 prosent. 

Analytiker Frank Maaø har ståltro på Smartoptics . Han forklarer hvorfor det lille nisjeselskapet innen optisk nettverksutstyr er en doblingskandidat.

– Strategisk midt i smørøyet, sier Maaø til Finansavisen om nisjeaksjen som steg 5,3 prosent.

Aksjen som steg aller mest mandag var Prosafe. Etter flere år i en bølgedal, er Prosafe restrukturert og markedet for boligrigger kraftig på vei opp. Det har fått Pareto Securities til å ta opp dekning på aksjen igjen.

Pareto-analytiker Bård Rosef knaller til med en kjøpsanbefaling og ser en enorm oppside i aksjen. Kursmålet er satt til 455 kroner, noe som tilsvarer omtrent en dobling fra dagens kurs. Aksjen steg 18,9 prosent til 229 kroner.

SAS meldte natt til søndag at de har sikret seg 700 millioner dollar, eller om lag 7 milliarder svenske kroner, i lånefinansiering fra Apollo Global Management for å drifte selskapet mens restruktureringsprosessen pågår.

Nyheten sendte aksjen opp 4 prosent til 0,68 kroner.

Rødt

Andre kvartal i år ble rekordsterkt for alle Norbits tre forretningsområder, og Arctic Securities løfter nå kursmålet etter milliardmål. Oppsiden vurderes til nær 40 prosent, men aksjen falt 3,5 prosent.

Borr Drilling skal hente livsviktige penger i USA og er blitt foreslått et nytt konvertibelt obligasjonslån. Det endrer investeringscaset , mener SEBs Kim André Uggedal. Selskapet selv spår kraftig resultatvekst , og Finansavisens kommentator tror «det kan gå begge veier for Trøims gearede riggspill».

– Borr-aksjen er et enkelt spill, mener Finansavisens aksjekommentator aksjekommentator Karl Johan Molnes.

Aksjen falt 6,1 prosent mandag. 

Kahoot leverte til forventning i andre kvartal. Det gjorde at aksjen skjøt i været og hadde sin beste børsdag noensinne med oppgang på 26,3 prosent. Nå gir Henriette Trondsen i Arctic Securities gass på Kahoot-toget og oppjusterer kursmålet.

Aksjen falt likevel 5,6 prosent. Til tross for opptur på nær 50 prosent siden midten av juli har aksjen falt nær 43 prosent hittil i år.

Aksel Lund Svindal sitter i styret i Pexip og utviklingen hittil i år har vært en trist affære. Tech-aksjen har falt 90 prosent, men nå kan det være en kjøpsmulighet i aksjen.

«Hvis den første positive undertonen blir brutt, er det fremdeles håp for at aksjen er nær en bunn, forutsatt at den nye, lange, positive undertonen holder», skrev Finansavisen nylig i Søndagens aksjetips.

Aksjen falt 3,3 prosent mandag.

Elkems anlegg i Salten, Rana, Thamshavn og Fiskaa har blitt inkludert i streiken i elektrokjemisk industri. Aksjen endte ned 3,8 prosent.