<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dagens vinner opp nær 30 prosent etter melding

Green Minerals dagens vinner opp 26 prosent, mens BW LPG og SAS stupte tosifret.

Publisert 16:26 29. aug. 2022
Oppdatert 18:00 29. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 604 ord
Oslo Børs i regnvær. Eivind Yggeseth

         

Oslo Børs åpnet tungt i rødt mandag morgen, fallet tiltok, men hentet seg noe inn mot slutten etter sterkere oljepris. Hovedindeksen endte i 1.260,07, ned 1,26 prosent.

– Arbeidsmarkedet er stramt og lønnsveksten tiltagende. Kanskje er det slik at alle årene med nullrente og kvantitative lettelser medfører at renten må settes høyere og holdes der lengre enn det markedet tidligere har forventet, sier DNB-forvalter Torje Gundersen til Finansavisen.

– En litt lavere risikoprofil enn normalt kan være gunstig.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte opp 2,5 prosent til 103,50 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 3,1 prosent til 95,92 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 99,53 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Equinor falt 0,8 prosent, mens Aker BP steg 0,8 prosent. Vår Energi falt 0,7 prosent.

Arctic Securities har tatt opp dekningen av sistnevnte, og starter med å gi energiselskapet et kursmål på 55 kroner samt en kjøpsanbefaling. Det gir en oppside på 20 prosent.

Opptur

Green Minerals har nå signert en intensjonsavtale med Oil States Industries for samarbeid om utvikling av et Harsh Environment Deep Sea Mining System. Aksjen toppet vinnerlisten etter et hopp på hele 26,1 prosent. 

Analysesjef Lars-Daniel Westby i SpareBank 1 Markets har sendt ut en oversikt over sine favorittaksjer for september. I perioden 8. august til 26. august gikk porteføljen opp 5,6 prosent, samtidig som hovedindeksen på Oslo Børs gikk opp 2,6 prosent.

PGS endte opp 6,5 prosent. I en oppdatering mandag skriver Carnegie at de har bestemt seg for å gjenoppta dekningen av PGS. Med et kursmål på 12 kroner ser Carnegie en potensiell oppside i PGS-aksjen på nesten 45 prosent.

Kahoot stupte fredag 16,6 prosent etter det ble kjent at storaksjonær Softbank ser ut til å forberede et nedsalg. Aksjen snudde opp 1,6 prosent mandag. 

I rødt

BW LPG stupte 12,1 prosent etter kvartalsfremleggelse. Selskapet nådde ikke opp til analytikernes inntjeningsforventninger, og har også vedtatt lavere utbytte enn ekspertene ventet.

Kommersiell direktør Niels Rigault i BW LPG forventer at oppvarmingsbehov og retail-etterspørsel for den kommende vinteren vil gå mer over til LPG, fra naturgass og olje.

– I dag koster LNG rundt 500 dollar i oljeekvivalenter. Oljeprisene er i dag rundt 100 dollar, mens LPG koster rundt 80 dollar i oljeekvivalenter. Med andre ord er LPG omtrent 6 ganger billigere enn LNG, sier han ifølge TDN Direkt.

SpareBank 1 Markets-analytiker Knut-Ivar Bakken ropte kjøp og så kursrally på 76 prosent da han tok opp dekning av Atlantic Sapphire tidligere i år. Nå gjør han helomvending og kutter kraftig. Aksjen falt 4,6 prosent mandag.

Hynion steg fredag over 20 prosent etter å ha valgt PDC Machines som leverandør av kompressorer til de nye hydrogenstasjonene som skal bygges Sverige. Mandag snudde aksjen tilbake, og falt 10,3 prosent.

DNB Markets nedjusterer sine estimater for SAS på grunnlag av svake resultater, stigende drivstoffkostnader og høyere finansielle kostnader. Meglerhuset halverer kursmålet til 0,05 svenske kroner, fra tidligere 0,1 svenske kroner, og gjentar salg. Det gir en nedside på over 90 prosent fra dagens kurs på 0,53 kroner. Aksjen falt 12,8 prosent mandag.

Sommerens svakere råvaremarked har senket to av Truls Kolsrud Engenes favorittaksjer. Han venter imidlertid fortsatt solide resultater i andre halvår. Et fellestrekk ved Engenes fire favoritter er at de er verdiaksjer med attraktiv prising, sterke balanser og god inntjening.

– Deres verdsettelse påvirkes relativt lite av renteoppgang, sier Engenes.

Ferske aksjonærlister viser at Aasulv Tveitereid har solgt 418.161 aksjer i Europris til en verdi av rundt 25 millioner kroner. Samtidig fortsetter han å laste opp i oljeservice-aksjen TGS, der han nå eier 1,8 millioner aksjer til en verdi av 277 millioner kroner. Aksjene henholdsvis falt 1 prosent og steg 0,3 prosent.

BW Offshore , som også har presentert sitt andre kvartal mandag, falt 2,6 prosent.