<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street svinger

Stemningen er nervøs i New York, og de tre nøkkelindeksene svinger mellom minus og pluss (oppdatert 18.56).

    Publisert 8. sep. 2022 kl. 15.34
    Oppdatert 8. sep. 2022 klokken 18.56
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 422 ord
    TORSDAG: Pilen peker ned på New York-børsen. Foto: Bloomberg

    Etter å ha åpnet rett ned i de første minuttene, tok stemningen seg markant opp på New York-børsen– før pilene pekte nedover igjen. Tre og en halv time ut i handelen er bildet blandet.

    Nasdaq-indeksen står i 11.768,43 etter en nedgang på 0,2 prosent. Dow Jones stiger marginale 0,05 prosent til 31.605,87 poeng, mens S&P 500 trekker opp 0,1 prosent til 3.982,11.

    Helse og bank

    Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten trekker oppover til 3,30 prosent, mens «fryktindeksen» VIX er ned 0,3  prosent.

    Helsesektoren viser vei i S&P 500, og særlig Regeneron som spretter opp nesten 19 prosent etter å ha varslet om positive resultater fra studier vedrørende en netthinnebehandling.

    Bankaksjer utmerker seg også positivt, med Dow-komponentene JP Morgan og Goldman Sachs opp 1,8 og 0,8 prosent.

    Bestemt Fed

    Oppgangen skjer til tross for at Federal Reserve-sjef Jerome Powell igjen viste hvor målrettet sentralbanken er i sin kamp mot den høye inflasjonen.

    «Historien advarer oss kraftig mot å løse opp i pengepolitikken for tidlig. Jeg kan forsikre dere at mine kolleger og jeg er sterkt engasjert i dette prosjektet, og vil være det frem til jobben er gjort», sa Powell ifølge CNBC under en spørsmål og svar-runde hos den Washington-baserte tenketanken Cato Institute.

    Jobless claims

    222.000 amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang i ukesperioden frem til og med 3. september, viser nye ukentlige tall fra USAs arbeidsdepartement. Ifølge Trading Economics var det ventet et tall på 240.000.  Antallet amerikanere som fortsetter å motta ledighetstrygd – såkalte continuing claims – var 1.473.000 pr. 27. august. 

    ESB hever renten

    Den europeiske sentralbanken (ESB) har torsdag besluttet å heve sin styringsrente fra 0,50 til 1,25 prosent, noe som er i tråd med konsensus. 

    ESB kom også med nye prognoser, og gjennomsnittlig 2022-inflasjon i eurosonen ventes nå til 8,1 prosent (mot tidligere 6,8 prosent), 5,5 prosent (3,5 prosent) i 2023 og 2,3 prosent (2,1 prosent) i 2024.

    Beige Book

    Onsdag kveld ble Beige Book, som er en kvalitativ publikasjon om den økonomiske tilstanden i de 12 Fed-distriktene, publisert. Den viste at aktivitetsutviklingen har vært ganske flat siden juli.

    «Det er fortsatt en del spor av verdikjedeproblematikken for både industrien og i bygg- og anleggsbransjen, mens konsumentene virker å holde etterspørselen oppe ganske bra. Arbeidsmarkedet virker fortsatt å være stramt og det ser ut til å resultere i høyere lønnsvekst for å holde på, eller tiltrekke seg, arbeidere», skriver seniorøkonom Oddmund Berg i en oppdatering fra DNB Markets.

    Han konkluderer med at Beige Book, og spesielt utviklingen på arbeidsmarkedet, vil gi Fed argumenter for å heve renten videre. Markedet priser langt på vei inn 75 basispunkter også ved Feds neste møte, som er 21. september.