<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs endte opp

Hovedindeksen steg torsdag 0,6 prosent til 1.185,91. Norsk Hydro viste vei med 3 prosent oppgang etter tre dager på rad med fall.

  Publisert 8. sep. 2022 kl. 16.28
  Oppdatert 8. sep. 2022 klokken 17.48
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 621 ord

             

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag på 1.185,91, opp 0,56 prosent.

  Den europeiske sentralbanken (ESB) leverte som ventet en trippel renteøkning på sitt rentemøte torsdag, og varslet ytterligere renteøkninger på mange møter fremover. Inflasjonsforventningene ble også tatt opp.

  Toneangivende Europa-børser utviklet seg blandet i forkant av rentebeskjeden. I etterkant falt de først godt inn i negativt terreng, før de hentet seg inn. Tyske DAX endte ned 0,1 prosent, mens franske CAC 40 steg 0,4 prosent.

  Wall Street åpnet rett ned, men er etter to timers handel markant opp.

  Oljeprisen snudde opp

  Brent-oljen har snudd og sto ved stengetid i 89,02 dollar pr. fat, opp rundt prosenten i dagens handel, men ned fra 89,83 dollar pr. fat ved stengetid onsdag. WTI-oljen var opp 1,6 prosent til 83,38 dollar pr. fat.

  Senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities skriver i torsdagens rapport at det fundamentale bakteppet er sterkt, og at oljeprisene bør finne en bunn «relativt snart.»

  – Når gassprisen nå faller kraftig, tolkes det som at det økonomiske tilbakeslaget nå er reelt – hvilket også rammer olje. Jeg tror imidlertid det er større risiko på oppsiden enn nedsiden for oljeprisen fremover, sier han til TDN Direkt.

  Equinor steg 0,4 prosent til 354,10 kroner, Aker BP 0,8 prosent til 337,70 kroner, mens Vår Energi falt 0,3 prosent til 38,64 kroner.

  Økonominyhetene: Rentehopp i Eurosonen, store aksjesalg og endringer i Hovedindeksen
  08.09.2022 08.09.2022. Den europeiske sentralbanken øker styringsrenten kraftig, som ventet. Vi ser nærmere på det og dagens børsopptur her hjemme. Gjest i studio er investeringsøkonom Mads Johanessen i Nordnet, som snakker om markedet, hvordan kundene har bunnfisket i Norwegian og andre aksjer, samt hvilke endringer som nå gjøres i Hovedindeksen på Oslo Børs. Fornybar ut og olje inn, kan det oppsummeres som.

  Hafnia, Okea tynget

  Utslagene blant de mest omsatte var heller beskjedne, men Norsk Hydro revansjerte seg med 3 prosent oppgang til 64,24 kroner etter tre dager med fall. Aluminiumsindustrien er under press fra de høye energiprisene, og tvinges til å stenge ned. Produksjonen er på sitt laveste på over 40 år.

  Ellers blant vinnerne steg Medistim 4,5 prosent, REC Silicon 3,4 prosent og Scatec 3 prosent.

  På den negative siden tynget Hafnia med 7 prosent kursfall til 42,85 kroner etter at storaksjonæren OCM Luxembourg Chemical Tankers tok milliardgevinst etter å ha solgt 44,1 millioner aksjer (tilsvarende 8,76 prosent eierandel) til kurs 42 kroner, Aksjesalget kom altså på 1,9 milliarder kroner.

  Blant kjøperne var Jan Petter Sissener.

  – Jeg var i boken, sa Sissener til FaTV torsdag morgen uten da å vite nøyaktig hvor mye han ble tildelt.

  Okea falt over 6 prosent til 42,70 kroner etter at selskapets klart største eier BCPR forhåndsvarslet et salg av inntil 2,9 millioner aksjer for litt over 100 millioner kroner. Det får analytikerskaren til å steile.

  – Jeg synes det er rart at de melder om et salg før de har gjennomført det. Hvorfor ble det ikke bare gjort en plassering i går kveld? Alle meglerhusene i byen hadde tatt den jobben, sier analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier til Finansavisen.

  Vi tar også med at Frontline falt 2,7 prosent til 118,20 kroner.

  Sissener har mer appetitt på Hafnia: – Går så det griner
  Fondet Oaktree selger unna en stor post tilsvarende 8,8 prosent i produkttankrederiet Hafnia for 42 kroner. Forvalter Jan Petter Sissener kjøpte seg inn i våres for 25 kroner og nå forklarer han hvorfor han meldte seg på for å kjøpe mer.

  SAS-aksjen så rødt 

  Relativt sett steg GNP Energy mest av alle torsdag, nærmere bestemt 25 prosent til 24,70 kroner.

  Pryme kom nærmest med over 12 prosent oppgang, foran DLTx på 10,4 prosent, Arctic Bioscience på over 7 prosent og Northern Drilling på over 6 prosent. 

  Huddlestock Fintech steg 5 prosent etter at tyske sluttkunder nå har kommet seg på trading-plattformen Bedrock

  SAS falt 3,3 prosent til 50 øre etter at rettshøringen som skulle ta for seg brofinansieringen selskapet er avhengig av for å komme gjennom Chapter 11-prosessen, endte med at dommeren satte foten ned. Dette skjedde i kjølvannet av skuffende trafikktall onsdag.

  Falt markant på tall

  Taperlisten toppes av Zwipe, som falt nesten 13 prosent til 6,28 kroner. Black Sea Property kom nærmest med et fall på 11,5 prosent.

  Canopy (tidligere Skitude), med Aksel Lund Svindal på eiersiden, var tidligere torsdag i krakkterritorium, men hentet seg inn og endte 6 prosent i minus.

  Argeo gikk tilbake 6,5 prosent etter kvartalstall, mens Lytix Biopharma endte ned nesten 9 prosent og BerGenBio 9,6 prosent.

  Odfjell Drilling-riggen Deepsea Nordkapp skal bore ytterligere to brønner for Aker BP. Kontrakten har en verdi på 60 millioner dollar. Aksjen falt drøye prosenten.