<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Henter milliardbeløp – aksjen nær krakket

Oslo Børs hentet inn mye av tapene etter skuffende USA-tall sendte hovedindeksen ned nær 2 prosentpoeng intradag. Hovedindeksen endte ned 0,17 prosent.

Publisert 16:27 13. sep. 2022
Oppdatert 18:17 13. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 487 ord
NED: Oslo Børs falt tirsdag etter skuffende USA-tall. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

  SEAW7 PSKY    

Oslo Børs holdt seg i positivt lende stort sett hele tirsdag. Det var før nøkkeltall fra USA tikket inn kl. 14.30.

Inflasjonstallene kom inn høyere enn ventet og det fikk umiddelbare konsekvenser for hovedindeksen. Før nøkkeltallene var indeksen opp 0,5 prosent, før den stupte ned 2 prosentpoeng fra toppen. Sluttnoteringen viste ned 0,17 prosent til 1.217,47.

Oljeprisen

Brent-oljen sto tirsdag da børsen stengte ned 0,6 prosent til 93,40 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 0,1 prosent til 87,66 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 94,27 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Det var tørt på både «Poseidon» og «Lamba» i Nordsjøen, der Equinor, Aker BP og ConocoPhillips er blant partnerne.

Equinor steg 1,6 prosent, mens Aker BP endte opp 0,4 prosent. Vår Energi klatret 0,7 prosent.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB, skriver i en oppdatering at et pristak på russisk råolje fra G7 med USA i spissen virker å være nær en realitet, og vil høyst sannsynlig ende opp med å ha en veldig, veldig bullish effekt på oljeprisene.

5. desember vil EU begynne å sanksjonere sjøbåren russisk råoljeimport, som ligger i øyeblikket på rundt 2,2 millioner fat pr. dag, ifølge Argus. Sjøbårne oljeprodukter sanksjoneres fra 5. februar.

Schieldrop skriver at det er mange grunner til å være bekymret for etterspørselssiden, men mener et pristak kan vise seg å være katastrofalt for tilbudet og totalt overskygge eventuelle svakheter i etterspørselen etter olje. Det kan ta bort 2-3 millioner fat pr. dag med råolje og produkter fra det globale oljemarkedet, ifølge sjefanalytikeren.

I rødt

Subsea 7-datter Seaway 7 meldte fredag at de vil hente 650 millioner dollar for å finansiere to nye fartøy. Aksjen toppet taperlisten flere ganger og falt 16,8 prosent.

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling klatret mandag hele 10,1 prosent etter at både Arctic Securities og DNB Markets meldte at de forventer solid oppgang i aksjen fremover. Tirsdag falt aksjen 2,4 prosent.

Opptur

Scatec meldte om nytt gigantprosjekt i Egypt som kan komme til å koste opp mot 50 milliarder kroner å bygge. Scatec eier halvparten av prosjektet og må dermed ut med hele 25 milliarder for å gjennomføre prosjektet. Aksjen steg 0,9 prosent tirsdag. 

Fearnley Securities hever sitt kursmål for Røkke-dominerte Akastor til 13 kroner fra tidligere 9 kroner og gjentar kjøp. Aksjen steg 4,3 prosent.

– Vi forventer realisering av større finansielle investeringer på kort sikt som potensielle triggere, heter det i oppdateringen.

Shelf Drilling meldte tirsdag at det har sikret riggfinansiering, og har inngått en endelig avtale om å utstede 250 millioner dollar i samlet hovedstol i en seniorsikret obligasjon. Aksjen endte opp 1,1 prosent.

Cleaves-analytiker Peter Christensen justerer ned kursmålet på Golden Ocean fra 19 dollar til 16, hvilket gir et kursmål på 157 kroner for dem som handler aksjen på Oslo Børs. Aksjen endte opp 2,6 prosent.

Les resten av Dagens aksjetips her.

Q-Free har vunnet et brikkekontrakt med det største motorveiselskapet og merkeutsteder i Frankrike, Vinci Autoroutes, til en verdi på rundt 32 millioner kroner. Aksjen klatret 2,1 prosent.