<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blandet ukestart på New York-børsen

Mandagens handel på New York-børsen snur opp og ned i løpet av de første handelstimene. – Rentefrykten råder, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

  Publisert 19. sep. 2022 kl. 15.33
  Oppdatert 19. sep. 2022 klokken 18.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 263 ord
  MANDAG: Nedturen fortsetter på New York-børsen. Foto: Bloomberg

  To timer etter at handelen tok til på New York-børsen har alle de ledende indeksene på Wall Street falt. Dow Jones faller mest med 0,26 prosent, mens Nasdaq og S&P 500 har falt henholdsvis 0,13 og 0,20 prosent. Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,48 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 2,1 prosent til 26,86.

  – Rentefrykten råder, samtidig som det er teknisk resesjon i USA og Europa. Kombinerer du lavere råvarepriser og lavere global vekst så har du bakteppet til børsfallet. Markedet har nok vært for optimistisk når det gjelder de fremtidige selskapstallene og makronyhetene, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Finansavisen.

  Onsdag er det et nytt rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

  «Hvor mye sentralbankene skal fortsette å stramme inn, selv om økonomien er på vei inn i en nedtur, og hvorvidt nedturen blir sterk nok til å faktisk ta knekken på inflasjonen, er to av de mest sentrale spørsmålene i tiden som kommer», skriver analytiker Ingvild Borgen i en rapport fra DNB Markets.

  Felles for mange av verdens sentralbanker er at de kjemper en knallhard kamp mot den skyhøye inflasjonen.

  «Viljen til å knekke dette inflasjonspresset synes nå å være urokkelig, og dette vil gå på bekostning av veksten fremover. Noen myk landing virker ikke lenger å være en mulighet», skriver Handelsbanken i en rapport.

  Fredag stupte FedEx-aksjen over 21 prosent etter at selskapet trakk tilbake sin årsguiding, samtidig som toppsjefen advarte mot en verdensomspennende resesjon. Mandag faller aksjen ytterligere 0,3 prosent i åpningsminuttene.

  En hacker skal ha lekket 90 filmklipp fra spillgiganten Rockstar Games' «GTA 6». Aksjene i Rockstar-eier, Take-Two Interactive Software, faller 2,0 prosent.