<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Oslo Børs faller kraftig

Hovedindeksen dundrer ned over 2 prosent. Oljerelaterte aksjer tynger, mens Nordic Semiconductor stiger markant på Apple-avsløring (oppdatert 11.06).

Publisert 23. sep. 2022 kl. 09.04
Oppdatert 23. sep. 2022 klokken 11.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 455 ord

           

Hovedindeksen på Oslo Børs står klokken 11.06 i 1.134,31, ned over 2,2 prosent.

Resesjonsfrykten preger markedene, og toneangivende Europa-børser trekker også markant nedover. Tyske DAX faller 0,7 prosent og franske CAC 40 0,7 prosent.

Oljeprisfallet tiltar

Brent-oljen står fredag formiddag i 89,14 dollar pr. fat, ned 1,5 prosent så langt i dagens handel og ned fra rundt 90,60 dollar pr. fat fra stengetid torsdag. WTI-oljen faller 1,6 prosent til 82,22 dollar pr. fat. 

«Oljeprisene fortsetter å svinge ettersom markedsaktører forholder seg til utsikter til svekket oljeetterspørsel, som imidlertid fortsatt er sårbar for tilbudsmangel. Tilbudsrisiko og stramme markedsforhold bør støtte oljeprisene over 80 dollar-nivået, men samtidig vil en global resesjon kunne tynge prisene», skriver Oanda-analytiker Edward Moya i et notat.

Equinor faller 2,6 prosent, Aker BP 3,4 prosent, mens Vår Energi er ned 3,8 prosent.

22.09.2022 Energikrisen har sendt Europa til bristepunktet, samtidig som inntjeningen og optimismen i olje og gass er større enn på lenge, men blir det mer leting? Vi får besøk av gründer og sjef i konsulentselskapet ExploCrowd, Sidsel Lindsø. Hun forteller om et rush av oppdrag knyttet til karbonfangst, samtidig som hun ser med bekymring på oljeselskapenes manglende vilje til å satse på langsiktig oppbygning av reserver for fremtiden.

Oljeservice tynger

Rødfargen blir stadig mer dominant. Blant de 40 mest omsatte aksjene er det bare tre som stiger. SalMar og Orkla stiger bare marginalt, mens Nordic Semiconductor spretter opp over 4 prosent etter at flere meglerhus har fått bekreftet at selskapets databrikker har blitt brukt i Apples nye AirPods Pro.

Norsk Hydro var opp i den tidlige handelen etter å ha lansert et tilbakekjøpsprogram på opptil 100 millioner egne aksjer, men er nå ned 1,6 prosenten.

Danske Bank har høynet kursmålet i PGS fra 1 krone til 5 kroner, men beholder salgsanbefalingen . Aksjen trekker ned over 5 prosent. TGS har senket minste akseptgrad for Magseis-budet til 66,67 prosent, og faller 5,5 prosent.

Ellers i oljeservice faller Borr Drilling over 6 prosent, mens Aker Solutions er ned over 5 prosent.

Doblingskandidat i rødt

Mest av alle faller House of Control med 14 prosent, mens Cloudberry Clean Energy er ned nesten 9 prosent – litt mer enn rabatten i den gjennomførte emisjonen.

Horisont Energi, der Øystein Stray Spetalen er storeier, spratt onsdag opp over 10 prosent etter en positiv Fearnley-analyse, men korrigerte ned 5 prosent torsdag og nedturen fortsetter med nye 3 prosent til 47,80 kroner så langt fredag. Dermed er kursen nesten tilbake til tirsdagens sluttkurs.

Fearnley-analytiker Magnus Solheim har et kursmål på 110 kroner, og ser altså en drøy dobling av aksjen. 

23.09.2022 Bil- og kjøretøyfrakt går så det griner. Vi får besøk av konsernsjef Georg Whist i Gram Car Carrier som kom på børs litt forsinket i januar og har opplevd en saftig kursoppgang. Han forteller om hvorfor det ikke er noen tegn til vekst i den globale flåten, hva slags rater han nå sikrer og hva slags utbytter aksjonærene kan glede seg til.

Gram Car Carriers i siget

Arctic Bioscience topper vinnerlisten med en oppgang på 10 prosent. 

Nærmest følger Lytix Biopharma på pluss 9,4 prosent, mens BW Ideol avanserer over 8 prosent etter en oppdatering på det flytende hydrogenanlegget utenfor kysten av Frankrike.

Vistin Pharma og den Kjos-dominerte kryptobørsen Norwegian Block Exchange stiger 6-7 prosent. Sistnevnte fullførte tidligere denne uken en emisjon med kjemperabatt.

Bilfraktrederiet Gram Car Carriers stiger over 4 prosent til 149 kroner, og er dermed tilbake på vinnersporet i kjølvannet av at flere meglerhus har oppjustert kursmålene sine denne uken – deriblant Pareto Securities som nå ser aksjen i 235 kroner. Samtidig har innsiderne vært mye på farten i det siste.