<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shippingaksje steg til ny all-time high

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,1 prosent til 1.102,79 fredag. Dagens vinner ble DOF med en oppgang på 20,5 prosent. Fire aksjer falt til all-time low.

Publisert 16:29 30. sep. 2022
Oppdatert 01:21 1. okt. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 960 ord
SHIPPING: Cool Company steg til all-time high på ny kontrakt Shutterstock

                DOF                                  COOL      DLTX      QFUEL              COOL                  SIKRI    

Det ble en god dag på Oslo Børs fredag, men for uken ble det likevel en nedgang på 1,0 prosent.

Ifølge investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken er det rentemarkedet som fortsatt er førende for markedsutviklingen.

– Risikoappetitten svinger med ny informasjon rundt inflasjons- og vekstutsiktene. Inflasjonsutsiktene dominerer i den forstand at positive vekstsignaler kan få negative utslag i markedene fordi bedre vekstutsikter tolkes som at det vil bli behov for ytterligere pengepolitisk innstramming, sier han til TDN Direkt.

Equinor steg 2,6 prosent til 358,10 kroner, mens Aker BP endte opp 1,1 prosent til 312,60 kroner. Vår Energi steg 2,5 prosent til 35,49 kroner.

Equinor meldte også at Torgrim Reitan gjør comeback som finansdirektør i energigiganten.

Vinnere og tapere

Sjømataksjene har rast de to siste dagene, etter onsdagens store nyhet om regjeringens forslag om lakseskatt. Fredag snudde aksjene opp og sjømatindeksen steg 3,3 prosent. 

Mowi endte opp 3,7 prosent til 138,50 kroner, og ble dagens nest omsatte etter Equinor. Det var imidlertid blandet og SalMar falt 2,3 prosent etter å ha meldt at det hever kjøpet av 1.223 MTB tonn i kapasitetsjusteringen i trafikklyssystemet.

Bakkafrost falt nesten 13 prosent torsdag, på nyheten om at også Færøyene jobber med skatteforslag. Fredag steg aksjen 4,4 prosent til 432,80 kroner. Lerøy Seafood steg 10,3 prosent til 42,78 kroner, mens Austevoll Seafood steg 8,5 prosent til 75,73 kroner. Grieg Seafood endte opp 6,6 prosent til 73,60 kroner.

LNG-rederiet Cool Company steg 6,7 prosent til 144,0 kroner og ny all-time high etter at det ifølge skipsmeglere skal ha landet en ettårig kontrakt med britiske BP til en rate på 190.000 dollar pr. dag.

Canopy Holding ble dagens taper med et fall på 25,7 prosent til 52 øre på lav omsetning.

Fire aksjer falt til all-time low; Arctic Biosciense, MPC Energy Solutions, Ocean Geoloop og Sikri Holding.

DOF ble dagens vinner med en oppgang på 20,5 prosent til 1,26 kroner, etter at selskapet i dag har meldt om en rekke nye kontrakter. Flere DOF-fartøyer er tildelt nye oppdrag i Middelhavet, Nordsjøen, Afrika og Mexicogulfen for mer enn 1,15 milliarder kroner.

Dof og Dof Subsea opplyste også at obligasjonseierne i alle de tre obligasjonslånene har godkjent forespørselen om forlengelse av stillstandsperioden, initielt til 31. oktober 2022, med mulighet til ytterligere forlengelse en eller flere ganger til 30. november 2022.

Flere vinnere og tapere

Scatec falt 8,9 prosent til 74,96 kroner, etter å ha avholdt kapitalmarkedsdag torsdag. Fallet kom også etter at DNB Markets kuttet kursmålet og gjentok salgsanbefalingen.

– Vi tror selskapet vil måtte finansiere det meste av dette ved å henvende seg til egenkapitalmarkedet, som vil være utvannende for eksisterende aksjonærer, sa DNB Markets Helene Kvilhaug Brøndbo til Finansavisen.

Techstep var torsdagens taper, med et fall på 22,8 prosent, etter melding om kostnadskutt og emisjon. Nå har selskapet hentet 103 millioner kroner. Aksjen falt nye 5,2 prosent til 1,10 kroner fredag.

Golden Energy Offshore Services falt 9,2 prosent til 1,98 kroner etter at selskapet meldte om et driftsunderskudd på 9,4 millioner kroner i første halvår 2022. 

Nel steg 4,3 prosent til 12,10 kroner etter at Bryan Garnier & Co oppgradert sin anbefaling på Nel fra selg til til nøytral. Meglerhuset opplyser til TDN Direkt at Nel er godt posisjonert for å dra nytte av veksten i det amerikanske markedet etter at Kongressen tidligere i år vedtok Inflation Reduction Act.

Nordic Semiconductor steg 7,1 prosent til 145,50 kroner etter at Pareto Securities, ifølge TDN Direkt, i en oppdatering fredag skrev at aksjen handles rundt «all-time low» med en prising på rundt 10 ganger selskapsverdi (EV)/ebit. Meglerhuset mener at aksjen handles til en rabatt mot sammenlignbare selskaper, mot en historisk premie på rundt 50 prosent.

DLTx  steg 11,2 prosent til 2,88 kroner etter at Rhodium Enterprises Inc., der DLTx eier aksjer, har inngått en endelig avtale og plan for fusjon med det Nasdaq-noterte selskapet SilverSun Technologies. DLTx vil komme tilbake med mer informasjon om hva dette betyr for deres investering så snart selskapet mottar offisiell informasjon fra Rhodium.

REC Silicon  endte opp 5,1 prosent til 18,30 kroner. Tae Won Jun foreslås i dag som ny styreleder i selskapet.

Vow Green Metals steg 5,1 prosent til 2,16 kroner. Torsdag kuttet Pareto kraftig i kursmålet, men mente likevel aksjen er attraktiv nær all-time low.

Quantafuel steg 9,1 prosent til 9,28 kroner på nyheten om at Christian Bekkevold Nilsen er ansatt som ny finansdirektør fra 10. oktober. Han har tidligere hatt finansdirektørstillinger i Norconsult og Nordpool.

Oljeprisen opp og ned

Senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities viser til at oljeprisen har hentet seg noe inn denne uken.

– Det skyldes hovedsakelig at aktørene har blitt noe mindre pessimistiske med hensyn til etterspørselsutvikling og mer optimistisk med tanke på sjansene for lavere produksjon fra Russland og Opec, sier Hammer til TDN Direkt.

Han legger til at fremtidsprisene for olje er veldig påvirket av stemningen i finansmarkedene og viser til at det her har det vært en utpreget resesjonsfrykt etter hvert som inflasjonen har steget.

– Dette har senket alt av konjunktursensitive markeder, inkludert olje. Imidlertid så viser den faktiske statistikken at oljeforbruket fortsatt vokser i USA og Europa, og har bunnet ut i Kina. På tilbudssiden rapporteres det om lavere russisk eksport, og det spekuleres i at landet vil kutte i produksjon som svar på EUs neste runde med sanksjoner som forbyr import av russisk olje fra desember, sier senioranalytikeren.

Neste uke er det møte i Opec+ og Saudi-Arabia har allerede flagget misnøye med lave priser, påpeker Hammer.

-Går de sammen med Russland så er produksjonskutt av noen størrelse svært sannsynlig. Da er det naturlig at prisen stiger, legger han til.

Brent-oljen var ned 0,2 prosent til 88,28 dollar da Oslo Børs stengte fredag. WTI-oljen var ned 1,0 prosent til 80,28 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 88,85 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.