<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsen steg kraftig – rally i biotech-aksje etter melding

Solstad Offshore steg markant etter kontrakt, mens SalMar og Bakkafrost hentet inn deler av forrige ukes tap. 

Publisert 16:26 3. okt. 2022
Oppdatert 16:38 3. okt. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 885 ord
OPP: Lars Peder Solstad (Solstad Offshore) og John Evans (Subsea 7). Foto: Ivan Kverme

         

Pilene på Oslo Børs vendte bare én vei mandag – opp. Hovedindeksen endte i 1.130,68, opp 2,53 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da Oslo Børs stengte opp 4,5 prosent til 89,02 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 5,4 prosent til 83,79 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 88,28 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Rykter om betydelig OPEC+ kutt denne uken har sendt oljeprisen opp mandag morgen. Forrige møte ble kvotene kuttet med 100.000 fat for å bøte for fallende etterspørsel, men denne gangen kan kuttet komme til å bli mye høyere. 

– Etterspørselen etter olje er svært sensitiv til veksten i verdensøkonomien, som nå over lengre tid har vært under sterkt press, sier Roger Berntsen i sin morgenkommentar.

Equinor endte opp 3,4 prosent, mens Aker BP klatret 4,8 prosent. Vår Energi ble styrket 1,7 prosent, og DNO steg 7,7 prosent.

Opptur

Solstad Offshore endte opp 10,5 prosent. Selskapet meldte mandag morgen at det er tildelt en ettårig kontrakt for PSV-fartøyet «Normand Titus» i Brasil. 

Arctic Bioscience vil sende viktig søknad, som kan lede til innrullering av pasienter, innen 2 uker. Aksjen steg hele 20 prosent etter meldingen. 

Også poLight steg hele 11 prosent, uten at noen spesifikke nyheter bidro til oppgangen. 

Kepler mener Stolt-Nielsen -aksjen skal opp over 60 prosent. Aksjen steg 6,7 prosent på analysen.

Investor Ole Morten Halvorsen har kvittet seg med en fjerdedel av aksjene i Storebrand. Ifølge aksjonærlister solgte han unna samme dag som lakseaksjene hans krakket. Aksjen steg mandag 0,2 prosent.

Scatec har falt fra en topp på 400 kroner ved inngangen til 2021 til 75 kroner etter et solid stup den seneste måneden. SEBs Anders Rosenlund nekter å gå lavere enn 155 kroner, som betyr doblingspotensial. Aksjen steg 5,4 prosent.

Paretos Peter Østling anbefaler kjøp av ArcticZymes, og setter kursmålet til 130 kroner. Aksjen ligger nå rundt 71,50 på børsen. Han åpner følgelig for nær dobling av aksjen. Aksjen steg 3,7 prosent.

Les resten av Dagens aksjetips her.

Sjømatrally

I forrige uke innførte regjeringen grunnrenteskatt på sjømatselskaper og energiselskaper som utnytter norske ressurser til egen vinning. 

Pareto Securities poengterer at den effektive skattesatsen for de norske oppdretterne i realiteten vil bli noe lavere enn den foreslåtte grunnrenteskatten på 40 prosent, ettersom selskapene får fradrag for driftsinvesteringer og slipper å betale grunnrente på de første 4.000-5.000 tonnene, ifølge TDN Direkt. 

Likevel ventes dette å påvirke resultat pr aksje massivt for de børsnoterte selskapene, og meglerhuset anslår en reduksjon i resultat pr. aksje på 17 til 30 prosent fra skatten alene.

– Måten skatten blir implementert på kan imidlertid potensielt ha en enda større innvirkning ettersom den foreslåtte bruken av spotprisen for å måle den skattepliktige inntekten vil øke risikoen for å inngå langsiktige kontrakter, som igjen vil vår negativt for laksemarkedet, poengterer analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen.

Videre poengteres det at det fleste investeringene oppdrettsselskapene i dag gjøres på land, som oppdretterne ikke vil kunne trekke fra i skatten, noe som også forventes å redusere den langsiktige inntjeningen for selskapene.

«Vi forventer noen endringer i disse utfordringene, da både selskapene og regjeringen vil dra fordel av et velfungerende laksemarked og at selskapene fortsetter å investere i vekst», heter det fra Pareto.

Etter en nedgang for sjømatindeksen på 27 prosent i forrige uke, stiger indeksen 3,6 prosent mandag.

 Blant oppdrettsselskapene har Bakkafrost den beste utviklingen mandag, etter regjeringen på Færøyene også har gitt sitt forslag til revidert beskatningen av oppdrettsselskapene, som inkluderer skattetrinn knyttet til spotprisen for laks, og knytter skattenivået basert på laksepris til produksjonskostnad.

– En kjøpsmulighet, sier Fearnley-analytiker Nils Thommesen. 

ABG Sundal Collier skriver i en oppdatering at de foreslåtte endringene er på linje med deres estimater, men at skattebyrden kan øke ved ekstraordinære høye laksepriser, som man så i første halvår av 2022, ifølge TDN Direkt.

«Høye laksepriser vil uansett være netto positivt for Bakkafrost, og vil alt annet likt gi positive estimatrevideringer på tross av høyere innslag av skatt», skriver meglerhuset.

ABG mener videre at det foreslåtte skatteregimet på Færøyene er betydelig mindre alvorlig enn forslaget til den norske regjeringen, og skriver at utfallet derfor sannsynligvis er bedre enn fryktet av markedet og hva som har vært diskontert i aksjen de siste ukene.

Arctic Securities peker på det samme. Meglerhuset anslår en negativ effekt på driftsresultatet på 63 millioner kroner i første halvår av 2023 som følge av høyere skatt, tilsvarende 2,9 prosent av estimatet for 2023.

«Gitt at aksjen er ned med mer enn ni prosent siden pressemeldingen 28. september, er effekten etter vårt syn mer enn priset inn i aksjen», heter det.

Salmon Evolution meldte mandag at de nå er «on track» for første slakting i fjerde kvartal, og at de har hatt sterk biologisk utvikling i tredje kvartal. Aksjen steg 6,2 prosent. Også Salmar steg kraftig opp 9,6 prosent.

I rødt

Cambi har signert en betydelig kontrakt på å levere termisk hydrolyseteknologi til Sofiyska Vodas Kubratovo avløpsrenseanlegg i Sofia, Bulgaria. Aksjen falt likevel 8,5 prosent.

Kepler Cheuvreux mener markedsutsiktene til Odfjell er bedre enn man kunne ha drømt om, og ser en oppside på 90 prosent i aksjen. Aksjen falt likevel 1,6 prosent.

Like før børsslutt fredag meldte SAS at aksjonærene i flyselskapet utvannes med minst 95 prosent med SAS Forward-planen, men flyselskapet håper å være nær gjeldfritt om fire år. Aksjen endte ned 11 prosent.

Orkla har nå inngått en avtale om å kjøpe 84 prosent av aksjene i Denali Ingredients, som er et ledende selskap innenfor iskremingredienser i USA. Kjøpet verdsetter selskapet til 2,2 milliarder kroner. Orkla-aksjen falt 1,9 prosent.