<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsoppgangen radert bort – sjømataksje krakker

Olje og oljeservice bidrar positivt, men klarer ikke å holde hovedindeksen i pluss torsdag. Tomra faller stygt, mens Proximar Seafood krakker.

Publisert 6. okt. 2022 kl. 12.26
Oppdatert 6. okt. 2022 klokken 16.00
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 625 ord
FLATER UT: Oslo Børs beveger seg sidelengs i 12.30-tiden torsdag. Foto: Iván Kverme

AKRBP EQNR TOM   TEL SNI

Oslo Børs snudde ned etter å ha holdt seg inne i positivt terreng på formiddagen, men utover ettermiddagen har trenden snudd igjen. I skrivende stund (klokken 15.58) står hovedindeksen i 1.137,92 etter en oppgang på 0,21 prosent.

Motvinden øker også på toneangivende Europa-børser, med tyske DAX ned 0,2 prosent, franske CAC 40 0,4 prosent og britiske FTSE 100 0,8 prosent.

Hvor mye kutter OPEC?

Oljeprisen gjorde et solid byks da OPEC+ onsdag bekreftet et produksjonskutt på 2 millioner fat pr. dag fra november, men trekker noe ned torsdag ettermiddag.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 93,81 dollar pr. fat, opp 34 cent (0,4 prosent) så langt i dagens handel, men opp rundt 2 dollar fra 91,86 dollar pr. fat ved stengetid onsdag.

Avtalen mellom OPEC+-landene kommer i forkant av en EU-embargo på russisk olje, og vil ifølge Reuters legge press på forsyningene i et allerede stramt marked – og øke inflasjonen.

Goldman Sachs har ifølge Bloomberg økt sitt anslag for Brent-oljen i fjerde kvartal med 10 dollar, til 110 dollar pr. fat.

«Selv om reduksjonen er stor på papiret, vil det effektive kuttet være mye mindre fordi kartellet allerede ikke klarer å levere det de skal», bemerker imidlertid analytikere fra Citigroup.

Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman anslår det reelle kuttet til 1,0-1,1 millioner fat pr. dag.

Senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener timingen på OPEC-kuttet er spesiell, og viser overfor Finansavisen blant annet til at høye gasspriser vrir etterspørsel over til olje for oppvarming og fyring.

Opec-kuttet er en gavepakke til Norge
06.10.2022 Opec klinket til og kuttet produksjonsmålet sitt med to millioner fat per dag fra november, helt i øvre sjiktet av hva mange ventet. Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets forteller hva kuttet på papiret har å si på bakken, og hvorfor Opecs fremtreden lover godt for oljeprisen, selv i en verden der økonomien bremser.

Oljeaksjer i pluss

På Oslo Børs stiger Equinor 0,6 prosent, Aker BP 1,1 prosent og Vår Energi 2,2 prosent.

Flere oljeserviceaksjer utmerker seg positivt, deriblant seismikkduoen PGS og TGS med henholdsvis 6,9 og 5,6 prosent oppgang. BW Offshore stiger rundt 6 prosent. Åtte av åtte analytikere som følger sistnevnte har kjøpsanbefaling, deriblant SpareBank 1 Markets som ser nesten 60 prosent oppside.

På den positive siden finner vi også Norwegian, som fraktet 1,9 millioner passasjerer i september og hadde over 85 prosent kabinfaktor. Aksjen letter over 3 prosent.

Shelf Drilling la nærmere 4 milliarder kroner på bordet for nye oppjekkbare rigger i sommer, og stiger over 3 prosent etter å ha meldt om kontrakt på 712 millioner kroner

Børsmorgen: Norwegian-tall, statsbudsjett og Opec-kutt
06.10.2022 Vi sparker i gang en hektisk dag med å se nærmere på trafikktallene fra Norwegian, så kommer Handelsbankens seniorøkonom Sara Midtgaard for å fortelle om nøkkeltallene i statsbudsjettet, mens oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets analyserer denne ukens kraftige Opec-kutt. Aksjekommentator Karl Johan Molnes ser nærmere på utviklingen i solaksjer som Rec og Otovo.

Tøff Tomra-smell

Blant negative tungvektere faller tech- og industriselskapet Tomra nesten 10 prosent på høyt volum etter at både Carnegie og Pareto har tatt ned anbefalingen til selg før tallene for tredje kvartal. På kurs 181,46 kroner ligger aksjen fortsatt et godt stykke over Carnegies kursmål på 147 kroner.

– En strukket verdivurdering som er sensitiv for de negative estimatendringer vi tror vil komme, forklarer Carnegie-analytiker Fabian Jørgensen i et intervju med Finansavisen.

Telenor faller 5,9 prosent (5,92 kroner) til 94,98 kroner, men det meste av dette skyldes at aksjen i dag går eksklusive utbytte på 4,30 kroner. Samtidig har Pareto kuttet kursmålet, men gjentatt kjøpsanbefalingen.

Stolt-Nielsen faller over 4 prosent etter å ha lagt frem et driftsresultat på 112 millioner dollar i  sitt regnskapsmessige tredje kvartal.

Hegnar om budsjettet og skattehoppet: – En kald fiskebolle
06.10.2022 – Ubehageligheter, men få overraskelser, sier Trygve Hegnar om skatteskjerpelsene og hovedlinjene i budsjettet. Hør hans første kommentarer og hva han tror SV vil kreve i forhandlingene på Stortinget.

Oppdretter krakker

Øverst på vinnerlisten finner vi den Kjos-dominerte kryptobørsen Norwegian Block Exchange, som stiger over 30 prosent. 

Nærmest følger Link Mobility med 12 prosent oppgang etter varsel om reduserte investeringer med 35 millioner i år og neste år, og kutt i driftskostnader på 57 millioner kroner.

Taperlisten toppes av Proximar Seafood som vurderer å utstede en konvertibel obligasjon på inntil 250 millioner kroner. Aksjen faller over 22 prosent.

– Vi har åpenbart vurdert alternativer, men tror ikke det ville vært noen god løsning å gå ut med en ren emisjon, sånn markedet har vært i det siste. Dette mener vi er en bedre løsning for selskapet og for aksjonærene, uttaler finansdirektør Pål Grimsrud i Proximar Seafood i et intervju med Finansavisen.

Øystein Stray Spetalen-dominerte Horisont Energi har signert kontrakt med Neptune Energy for å utvikle et karbonfangst- og lagringsprosjekt i Norge. Aksjen steg i den tidlige handelen, men er nå marginalt ned.