<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsen endte ned – stygg Tomra-smell og seks aksjer til «all-time low»

Hovedindeksen falt torsdag 0,1 prosent til 1.134,04. Tomra stupte nesten 12 prosent etter at Carnegie og Pareto nedgraderte til selg.

    Publisert 6. okt. 2022 kl. 16.29
    Oppdatert 6. okt. 2022 klokken 17.00
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 615 ord

               

    Oslo Børs vinglet en del i løpet av dagen, men hovedindeksen endte torsdag ned 0,13 prosent til 1.134,04.

    Toneangivende Europa-børser ser også rødt. Tyske DAX er ned 0,6 prosent, mens franske CAC 40 faller én prosent og britiske FTSE 100 1,2 prosent.

    Wall Street steg i den tidlige handelen, men har siden snudd markant ned.

    OPEC-byks for oljeprisen

    Frontkontrakten for Brent-oljen står i 93,68 dollar pr. fat, opp 28 cent (0,3 prosent) så langt i dagens handel, men opp nesten 2 dollar fra 91,86 dollar pr. fat ved stengetid onsdag.

    Oljeprisen gjorde nemlig et solid byks da OPEC+ onsdag bekreftet et produksjonskutt på 2 millioner fat pr. dag fra november.

    Avtalen mellom OPEC+-landene kommer i forkant av en EU-embargo på russisk olje, og vil ifølge Reuters legge press på forsyningene i et allerede stramt marked – og øke inflasjonen.

    Goldman Sachs har ifølge Bloomberg økt sitt anslag for Brent-oljen i fjerde kvartal med 10 dollar, til 110 dollar pr. fat.

    Senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener timingen på OPEC-kuttet er spesiell, og viser overfor Finansavisen blant annet til at høye gasspriser vrir etterspørsel over til olje for oppvarming og fyring.

    Opec-kuttet er en gavepakke til Norge
    06.10.2022 Opec klinket til og kuttet produksjonsmålet sitt med to millioner fat per dag fra november, helt i øvre sjiktet av hva mange ventet. Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets forteller hva kuttet på papiret har å si på bakken, og hvorfor Opecs fremtreden lover godt for oljeprisen, selv i en verden der økonomien bremser.

    Sprekt i oljeservice

    På Oslo Børs steg Equinor 1,1 prosent til 375,05 kroner, Aker BP 1,9 prosent til 336,70 kroner og Vår Energi 2,1 prosent til 36,33 kroner.

    Flere oljeserviceaksjer utmerket seg positivt, deriblant seismikkduoen PGS og TGS med henholdsvis 7,3 og 7,8 prosent oppgang. BW Offshore steg godt over 6 prosent. Åtte av åtte analytikere som følger sistnevnte har kjøpsanbefaling, deriblant SpareBank 1 Markets som ser nesten 60 prosent oppside.

    På den positive siden finner vi også Norwegian, som fraktet 1,9 millioner passasjerer i september og hadde over 85 prosent kabinfaktor. Aksjen lettet 1,7 prosent til 7,21 kroner.

    Shelf Drilling la nærmere 4 milliarder kroner på bordet for nye oppjekkbare rigger i sommer, og steg nesten 4 prosent etter å ha meldt om kontrakt på 712 millioner kroner.

    Statsbudsjett spesial Del 1: Skatt, elbil og oljepenger
    06.10.2022 Vi kaster oss over statsbudsjettet og dagens børsnyheter. FA Motors Håkon Sæbø forteller om kilosjokket som vil ramme elbiler. Deretter følger Danske Banks skattesjef Per-Ole Hegdahl på sammen med Trygve Hegnar for å gi oss en full oversikt over alle skatteskjerpelsene som kommer og hva mer som kan være i vente.

    Stygg Tomra-smell

    Blant negative tungvektere stupte tech- og industriselskapet Tomra nesten 12 prosent på høyt volum etter at både Carnegie og Pareto har tatt ned anbefalingen til selg før tallene for tredje kvartal. På sluttkurs 177,40 kroner ligger aksjen fortsatt et godt stykke over Carnegies kursmål på 147 kroner.

    – En strukket verdivurdering som er sensitiv for de negative estimatendringer vi tror vil komme, forklarer Carnegie-analytiker Fabian Jørgensen i et intervju med Finansavisen.

    Telenor falt nesten 6 prosent (5,92 kroner) til 94,98 kroner, men det meste av dette skyldes at aksjen i dag gikk eksklusive utbytte på 4,30 kroner. Samtidig har Pareto kuttet kursmålet, men gjentatt kjøpsanbefalingen.

    Stolt-Nielsen falt 2,5 prosent til 236,50 kroner etter sine tall for tredje kvartal.

    Hegnar om budsjettet og skattehoppet: – En kald fiskebolle
    06.10.2022 – Ubehageligheter, men få overraskelser, sier Trygve Hegnar om skatteskjerpelsene og hovedlinjene i budsjettet. Hør hans første kommentarer og hva han tror SV vil kreve i forhandlingene på Stortinget.

    Seks aksjer til «all-time low»

    Øverst på vinnerlisten finner vi den Kjos-dominerte kryptobørsen Norwegian Block Exchange, som steg drøye 30 prosent til 2,61 kroner.

    Link Mobility noterte seg for 13 prosent oppgang til 7,70 kroner etter varsel om reduserte investeringer med 35 millioner i år og neste år, og kutt i driftskostnader på 57 millioner kroner.

    Taperlisten toppes av Proximar Seafood som vurderer å utstede en konvertibel obligasjon på inntil 250 millioner kroner. Aksjen falt 22,5 prosent til 5,50 kroner.

    – Vi har åpenbart vurdert alternativer, men tror ikke det ville vært noen god løsning å gå ut med en ren emisjon, sånn markedet har vært i det siste. Dette mener vi er en bedre løsning for selskapet og for aksjonærene, uttaler finansdirektør Pål Grimsrud i Proximar Seafood i et intervju med Finansavisen.

    Proximar Seafood var som en av seks aksjer nede i «all-time low» i løpet av torsdagens handel. De øvrige var Biofish Holding, Måsøval, Norse Atlantic Airways, Recreate og Sikri Holding. 

    Måsøval, pekt ut som selskapet som rammes hardest av regjeringens forslag til grunnrentebeskatning av laksesektoren, slaktet langt mindre i tredje kvartal enn i kvartalet før. Aksjen endte uendret på 31 kroner.