<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

To aksjer steg til ny all-time high – tre aksjer falt til ny bunn

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,05 prosent til 1.164,49 fredag. For uken ble det en oppgang på 2,9 prosent. To aksjer steg til ny all-time high.

    Publisert 28. okt. 2022 kl. 16.28
    Oppdatert 28. okt. 2022 klokken 16.49
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 742 ord
    OPPTUR: Høegh Autoliners-aksjen steg til ny all-time high fredag. Høegh AUtoliners

                                                                        QFUEL  CAN                         QFUEL    

    Det svingte på Oslo Børs fredag. Hovedindeksen åpnet ned knappe 1,4 prosent, men snudde opp og var på det meste opp 0,9 prosent til 1.175,72. Optimismen tidlig på dagen kom etter at investorene ifølge DNB Markets øynet en åpning for litt mer tilbakeholdne sentralbanker.

    DNB viste til at oppdateringen fra Den europeiske sentralbanken, og de amerikanske tallene for ordreinngang og ledighet, som indikerte noe lavere press i økonomien enn ventet og dempede rente- og inflasjonsbekymringer.

    Equinor og Kongsberg Gruppen steg fra start på gode kvartalstall. Sats falt etter å ha lagt frem kvartalstall og avholdt kapitalmarkedsdag fredag. 

    Nordic Technology Group ble dagens vinner på forsvinnende liten omsetning. Bergen Carbon Solutions ble dagens taper. Quantafuel fulgte hakk i hel.

    To aksjer falt til ny all-time low; Ocean Geoloop og Bergen Carbon Solutions. Skandia Greenpower og Integrated Wind Solutions tangerte tidligere all-time low.

    To aksjer steg til ny all-time high; Høegh Autoliners og Noram Drilling.

    Rekordhøye kvartalstall

    Equinor  hadde et justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar i tredje kvartal. Det ville vært årsrekord i et hvilket som helst år utenom 2021. Det er også blant verdens aller beste resultater. Aksjen steg 0,5 prosent til 377,35 kroner.

    Selskapet meldte også om at det nå vil starte tilbakekjøp av egne aksjer for 100 millioner kroner – hver eneste dag.

    Arctic Securities skrev i en oppdatering at det alt i alt var en solid rapport, med et bedre resultat enn ventet og drevet av sterke marginer – i tillegg til økt utbytte. Arctic, som på forhånd hadde en kjøpsanbefaling på Equinor-aksjen, med kursmål 450 kroner, venter ifølge TDN Direkt positive estimatendringer i kjølvannet av rapporten.

    Kongsberg Gruppen la også frem rekordresultat for tredje kvartal fredag. EBITDA kom inn på 1.360 millioner kroner, mot ventet 1.102 millioner, ifølge Infront. Selskapet opplyste at det venter å passere 30 milliarder kroner i driftsinntekter i 2022. Aksjen steg 4,4 prosent til 375 kroner.

    Siem Offshore tredoblet bunnlinjen i tredje kvartal og aksjen har steget mer enn 280 prosent på børs hittil i år. Aksjen steg 4,2 prosent til 12,88 kroner.

    Dolphin Drilling , med Øystein Stray Spetalen som direktør og styreleder, hadde sin børsdebut fredag. De to største aksjonærene er SVP Global med 37 prosent og det børsnoterte Spetalen-selskapet S.D. Standard ETC med 28 prosent. Aksjen endte dagen på 15,50 kroner.

    – Ting er snudd helt rundt, uttalte konsernsjef i Dolphin Drilling, Bjørnar Iversen, til Finansavisen.

    Flere vinnere og tapere

    Sparebank 1 SMN la frem resultat før skatt på 788 millioner, mens Polaris Media fikk en EBITDA på 103 millioner kroner i tredje kvartal 2022, mot 140 millioner kroner i samme periode året før. 

    Telenor steg i kjølvannet av at Sigve Brekke kjøpte 8.000 Telenor-aksjer  til kurs 90 kroner, og etter at Frank Maaø i DNB Markets uttalte at Telenor rett og slett er altfor billig nå. Aksjen steg 4,2 prosent til 93,30 kroner.

    SATS økte medlemsbasen til 708.000 medlemmer i tredje kvartal, noe som er 8 prosent høyere enn i fjor og den høyeste noensinne. Det sendte aksjen opp 1,3 prosent fra start, men det snudde ned i løpet av dagen og aksjen endte dagen med en nedgang på 5,6 prosent til 6,58 kroner.

    Pareto noterte seg ifølge TDN at medlemsveksten var solid, med 8,4 prosent, mot deres estimat på 2,0 prosent. Dette skyldes ifølge meglerhuset et sterkt salgsfokus og salgsfremmende aktiviteter. Svakere salgsinntekter skyldtes ifølge meglerhuset en nedgang i gjennomsnittlig inntekt pr. kunde på 8,6 prosent, mens Pareto hadde ventet en nedgang på 1,9 prosent.

    «Det er positivt å se medlemsbasen hente seg inn, men vi forventer fortsatt at inntektene pr medlem vil avta på grunn av høyere levekostnader for forbrukerne», skriver Pareto videre.

    SATS avholdt også kapitalmarkedsdag fredag, og ifølge Pareto inneholdt ikke presentasjonsmaterialet de store overraskelsene. Sats vil på kort sikt ha begrense investeringer i klubbekspansjon og prioritere å redusere gjelden til «ansvarlige nivåer». Sats skal gjenvinne prepandemisk medlemsbase pr klubb og kompensere for inflasjonspress med prisøkninger og kostnadsdisiplin.

    Pareto venter ifølge TDN å nedjustere sine EBITDA-estimater med 3-5 prosent på bakgrunn av rapporten. Meglerhuset hadde på forhånd en salgsanbefaling på aksjen.

    Oljeprisen falt

    Brent-oljen var ned 1,1 prosent til 95,92 dollar, mens WTI-oljen var ned 1,3 prosent til 87,96 dollar da Oslo Børs stengte. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 96,94 da Oslo Børs stengte i går.

    Den økende premien for Brent over WTI er drevet av tegn på økt raffinerikjøring i Kina og europeisk etterspørsel etter råolje i forkant av embargoen på russisk olje, og har ført til rekordhøy amerikansk oljeeksport. Hele oljekommentaren her.