<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skadeskutt aksje skjøt opp tosifret etter prisvekst

SATS skjøt opp tosifret etter resultatfallet fredag. Cool Company steg også etter utbyttemelding.

Publisert 31. okt. 2022 kl. 16.26
Oppdatert 31. okt. 2022 klokken 16.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 666 ord
OPP: Sondre Gravir, SATS. Foto: FaTV

    SIKRI     FLYR  

Oslo Børs endte i grønt mandag og hovedindeksen sto i 1.175,45 da børsen stengte – opp 0,94 prosent.

På månedens siste handelsdag mener Roger Berntsen i Nordnet at det ligger an til å bli en av de beste oktober-månedene på flere tiår.

– Godt hjulpet av positive utviklingstrekk i rente -og valutamarkedene. Det vil si, dollaren har svekket seg de siste ukene på forventninger om at rentetoppen i USA nærmer seg, sier analytikeren.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned 0,7 prosent til 95,06 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 0,7 prosent til 87,26 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 95,92 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

– Oljeprisen har slitt de siste dagene, det til tross for at dollaren har svekket seg. I sum er dette godt nytt for verdensøkonomien, da presset på «alle» dempes av lavere råvarepriser og dollarkurs, sier Nordnet-analytiker Roger Berntsen.

Equinor  snudde kjapt etter at finansdirektøren lastet opp for over 1 million kroner i selskapet. Aksjen endte opp 1 prosent. 

Analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie tror at Equinors justerte driftsresultat faller fra 24 milliarder dollar i tredje kvartal til 12 milliarder dollar i fjerde kvartal. Likevel opprettholder han kjøpsanbefalingen.

Vår Energi ble svekket 0,8 prosent. Aker BP var notert ekskludert utbytte på 5,53 kroner mandag, og endte ned 1,6 prosent.

Sjømat

Sjømatindeksen på Oslo Børs steg voldsomt mandag, godt hjulpet av Salmar som steg 7,1 prosent og Mowi som endte 4,9 prosent høyere. Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities tilskriver kursoppgangen til helgens kommentarer fra Høyre-leder Erna Solberg:

– Det er nok relatert til kommentarene til Erna som kan tolkes positivt i forhold grunnrenteskatten, sier analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities til TDN Direkt.

Søndag ble det kjent at Solberg ville helst ha utsatt hele grunnrenteskatten på laks, og hun er særlig motstander av en normpris som skattegrunnlag. Hun er imidlertid åpen for et forlik, der man øker andre skatter for oppdrettsnæringen.

I grønt

Fredag la SATS frem kvartalsrapport som viste et underskudd på over 50 millioner kroner. Det noe skuffende resultatet fører til at analytikerne nedjusterer kursmålet på SATS-aksjen. Mandag steg likevel aksjen hele 11,4 prosent. Til tross for oppturen er aksjen ned 65 prosent hittil i år. 

Børsverdien i Alternus Energy er tilbake til start etter sjokkbudet, men Arctic-analytiker Daniel Stenslet mener det er feil å avfeie enorm prising. Aksjen stiger 6,7 prosent.

– Utfallsrommet for aksjen er klart mot oppsiden, sier han.

Pareto Securities kutter kursmålet på Quantafuel fra 17 til 15 kroner, og ser dermed «bare» 80 prosent oppside. Aksjen steg 1,1 prosent.

Austevoll Seafood gikk opp 5,3 prosent. Styreleder Helge Singelstad gikk forrige uke hardt ut mot regjeringens vingling i grunnrenteforslaget , som finansministeren har åpnet for å justere fra de foreslåtte 40 prosentene.

– Industrien vet ikke hvordan man skal prise produkter siden vi ikke kjenner skattegrunnlaget, og det verste av alt er at jeg tror ikke regjeringen gjør det heller. Den uansvarligheten bekymrer meg, sa han til Finansavisen.

Gram Car Carriers steg 10 prosent. Investor Morten Astrup ser muligheter i bilskipsektoren, som nå drar nytte av et knapt tiår med altfor lave investeringer. Et annet bilrederi, Höegh Autoliners, steg 4,7 prosent.

Cool Company  endte opp 5,9 prosent på nyheten om at de har vedtatt variabel utbyttepolitikk.

– Den nåværende markedsstyrken er drevet av et nesten fravær av tilgjengelig skipskapasitet globalt, robust etterspørsel for moderne tonnasje og et fornyet fokus på energisikkerhet, sier adm. direktør Richard Tyrrell.

Valgkomiteen i Sikri Holding foreslår at tidligere Schibsted- og Adevinta-sjef Rolv Erik Ryssdal velges som ny styreleder. Ryssdal kjøper samtidig aksjer i Sikri for 10 millioner kroner. Selskapet hoppet 6,7 prosent.

I rødt

Hexagon Purus har inngått en fireårig rammeavtale med CaetanoBus. Kontrakten har en verdi på 360 millioner kroner. Aksjen falt 0,7 prosent mandag.

Arctic Bioscience doblet inntektene i tredje kvartal, men aksjen falt 3,2 prosent.

Arctics shippinganalytiker Lars Østereng sender kursmålene til himmels, mens kollega Daniel Stenslet ser mer enn tredobling av sin favorittaksje. Aksjene det er snakk om faller på børs i dag.

Les hvilke aksjer det er snakk om i Dagens aksjetips.