<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kurskollaps i luften og to aksjer i ny all-time low

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,09 prosent til 1.215,51 fredag. Én aksje steg til all-time high. To aksjer falt til all-time low.

Publisert 25. nov. 2022 kl. 16.29
Oppdatert 25. nov. 2022 klokken 16.53
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 804 ord
EMISJON OG KURSKOLLAPS: Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen uttalte i slutten av september at selskapet hadde nok cash til å komme seg gjennom vinteren. Norse Atlantic

        NANOV                                                                      DOF      SIKRI

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror Oslo Børs er på vei mot nye toppnoteringer, men at det kan ta litt tid.

– Alt tyder på at inflasjonen kommer raskt ned til 2-3 prosent mot slutten av neste år, både hjemme og ute, uttalte sjeføkonomen til TDN Direkt fredag.

Andreassen la til at de neste rentehevingene stort sett vil gjøre mer skade enn gagn, og at de med tid og stunder vil bli reversert, slik de inverterte avkastningskurver spår.

Equinor steg 1,0 prosent til 366,50 kroner og har med det steget 61,4 prosent så langt i år. 

Floatel International meldte at Equinor hadde forlenget kontrakten for «Floatel Superior» til 31. mars 2023. Equinor har opsjon på å forlenge kontrakten, fremgår det av en børsmelding fredag.

Aker BP falt 0,1 prosent til 337,70 kroner, mer er opp 38,1 prosent i år.

Kvartalstall i fokus

Fredag kom Archer  med rekordtall for brønntjenester, noe som løftet driftsresultatet. Selskapet øyner ytterligere forbedring neste år og videre fremover. Aksjen endte uendret på 3,80 kroner.

Odfjell Technology leverte en sterk kvartalsrapport, og venter et sterkt marked i årene som kommer. Aksjen steg 13,9 prosent til 32 kroner og ny all-time high.

Awilco LNG har oppdatert utbyttepolitikken og har inngått en timecharterkontrakt på 73 millioner dollar med et stort selskap. Aksjen steg 17,1 prosent til 8,58 kroner og er med det opp 31,2 prosent i år.

Selskapet meldte fredag formiddag om en timecharterkontrakt med et stort utility-selskap for «WilForce» for en fast varighet på om lag 18 måneder, med en EBITDA bidrag på om lag 73 millioner dollar over charterperioden.

Fastratekontraktene som er inngått for Awilco LNGs to fartøyer vil ifølge TDN Direkt vesentlig øke selskapets frie kontantstrøm. For å maksimere avkastningen til aksjonærene har styret godkjent en revidert utbyttepolicy, og har nå til hensikt å dele ut en betydelig del av den årlige frie kontantstrømmen kvartalsvis.

Arctic Securities mener at en positiv kursreaksjon er berettiget, og meglerhuset venter en betydelig reprising av aksjen. Arctic anslår at selskapet handles til en rabatt på 10 prosent mot skipsverdiene, og mener at justert for oppdatert ordrereserve er fair value i området 14 kroner pr. aksje berettiget.

I Økonominyhetene 22. september uttalte sjefen i flyselskapet Norse Atlantic, Bjørn Tore Larsen, at selv om de hadde satt alle flyene på bakken hadde de hatt nok cash til å komme gjennom vinteren.

Torsdag ettermiddag meldte flyselskapet at det ville hente 300 millioner kroner, og i natt var emisjonen fullført. Emisjonskursen var på 2,50 kroner, mens Norse-aksjen til sammenligning endte på 4,15 kroner torsdag. Fredag stupte aksjen 34,3 prosent til 2,73 kroner og ny all-time low.

Desert Control hadde EBITDA på minus 21,6 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra minus 7,8 i samme periode året før. Aksjen falt 8,6 prosent til 18 kroner.

Golden Ocean falt 2,6 prosent til 87,70 kroner. Aksjen gikk eks. utbytte på 0,35 dollar fredag, tilsvarende 3,46 kroner.

Nordic Nanovector falt 13,4 prosent til 0,97 kroner og ny all-time low. Fallet kom i kjølvannet av forslaget om fusjon med APIM Therapeutics og torsdagens webcast. Det hjalp ikke at selskapet fredag sendte ut børsmelding om at de nå skal redegjøre for fusjonen på nettsiden – på norsk.

Prosafe meldte om ny kontrakt med Petrobras. Aksjen steg 6,8 prosent til 142 kroner.

Oljeprisen steg

Brent-oljen var opp 0,2 prosent til 85,52 dollar fatet da Oslo Børste stengte, mens WTI-oljen var opp 0,4 prosent til 78,41 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 84,66 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Oljeprisene støttes blant annet av dollarsvekkelsen de seneste dagene, mens signaler om et lavere enn ventet oljepristak fra G7-landene og bekymringer for kinesisk oljeetterspørsel, har tynget oljeprisene tidligere i uken, skriver TDN.

Commerzbank venter at oljeprisene vil hente seg inn i løpet av den kommende uken. Banken påpeker at starten på EUs oljeembargo fra 5. desember nærmer seg, og undersøkelsesbaserte estimater for Opec+-produksjon i november tror Commerzbank vil vise en markant nedgang, som vil være støttende for oljeprisene.

Roger Berntsen trakk i sin morgenrapport frem at oljelagrene i USA steg mer enn ventet i forrige uke, mens bensinlagrene falt, ifølge ferske tall fra EIA.

«Dollaren, som er minst like viktig for verdensøkonomien som oljeprisen, har falt den senere tid på forventninger om at rentetoppen i USA nærmer seg. En amerikansk dollar koster nå under ti norske kroner», skriver analytikeren.

Ellers har EU ennå ikke kommet til enighet om pristaket på sjøbåren russisk olje, som skal tre i kraft sammen med oljeembargoen 5. desember. G7s forslag er et pristak på 65-70 dollar pr fat, som Polen og de baltiske landene anser som for høyt. De foretrekker å se et tak nær produksjonskostnaden på 30 dollar fatet. G7-forslaget er imidlertid for lavt for Hellas, Kypros og Malta, ettersom oljefrakt spiller en viktig rolle der. Forhandlingene kan bli gjenopptatt fredag, men kan også gli utover det, skriver TDN og viser til Bloomberg.