<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mangedoblingskandidat til topps, dagens taper krakket etter sjokkmelding

Schibsteds milliardsalg av Adevinta-aksjer preget børsen torsdag. Dagens vinner ble Pryme som steg 30 prosent på Nordea-analyse, mens Lumi Gruppen krakket på nytt lovforslag.

    Publisert 1. des. 2022 kl. 16.30
    Oppdatert 1. des. 2022 klokken 16.40
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 621 ord

            DOF  

    Etter en volatil formiddag stabiliserte hovedindeksen på Oslo Børs seg utover torsdagen før den endte på 1.222,56, opp 0,15 prosent.

    Wall Street reagerte onsdag positivt på signalene om at USAs sentralbank vil ha mindre offensiv tilnærming i rentepolitikken fremover , men trenden har snudd i tidlig handel torsdag etter nye tall som viste et avtakende prispress i USA . Samtidig faller antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd (jobless claims), og to aktivitetsindekser viser at amerikansk industri er i ferd med å bremse opp.

    Toneangivende Europa-børser stiger markant torsdag, og tyske DAX viser vei med 0,7 prosent oppgang.

    Oljeprisen trekker litt opp

    Frontkontrakten for Brent-oljen står torsdag ettermiddag i 88,99 dollar pr. fat, opp fra 88,31 dollar pr. fat ved stengetid på Oslo Børs onsdag.

    Oljeprisen steg imidlertid 2 dollar pr. fat i løpet av onsdagen, ifølge Reuters som følge av strammere tilbud, en svakere dollar og optimisme fra Kina, verdens største råoljekjøper.

    Amerikanske råoljelagre falt mye mer enn ventet i forrige uke, samtidig som markedet spekulerer i at de kinesiske protestene kan gi lettelser i reiserestriksjonene. Guangzhou lempet på reglene i flere distrikter onsdag, og det skal markere en stor endring i Kinas coronapolitikk.

    På Oslo Børs falt Equinor 0,6 prosent til 376,90 kroner etter at HSBC nedgraderte aksjen fra kjøp til hold. Aker BP falt 1,9 prosent til 335,30 kroner, mens Vår Energi endte opp 1,4 prosent til 36,60 kroner.

    Varsler marginskvis i eiendom, Vipps Mobil slukes og aksjonæropprør vant frem i Nordic Nano
    01.12.2022 Marginene boligbransjen har vært vant med kan bli halvert, advarer Nordr-sjef Andreas Martinussen som melder at de fortsatt selger unna i nyboligmarkedet. Vi diskuterer hva som nå skjer i boligmarkedet før mandagens ferske november-tall. Det blir også mer om aksjonæropprøret i biotekselskapet Nordic Nanovector som vant frem, inflasjonstall fra USA og Schibsteds milliardsalg av Adevinta-aksjer.

    Pareto liker Schibsted-salg

    Blant øvrige tungvektere steg Schibsted (A og B) henholdsvis 4,6 og 5,0 prosent etter milliardsalget i Adevinta, mens sistnevnte falt nesten 9 prosent til 70,40 kroner. Aksjene ble solgt på kurs 70 kroner.

    «Vi ser på dette som positivt for Schibsted, ettersom det både tar for seg det faktum at Adevinta-andelen er for stor og signaliserer at selskapet er opptatt av å realisere de underliggende verdiene av de gjenværende eiendelene, som er dypt undervurdert etter vårt syn», skriver Pareto Securities i en oppdatering.

    Tilbakekjøp av 4 prosent av aksjekapitalen øker SOTP-verdsettelsen (sum of the parts) fra 268 til 272 kroner pr. aksje. Pareto mener mindre usikkerhet rundt kapitalallokeringen burde senke verdsettelsesrabatten.

    Frontline trakk ned over 3 prosent i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport, som viste en rå inntjening, men ikke like rå som analytikerne hadde sett for seg . Meglerhus har både høynet og senket kursmålene i kjølvannet av rapporten. Danske Bank ser 50 prosent oppside.

    På den positive siden utmerker Tomra seg positivt med over 4 prosent oppgang, mens Autostore steg 3,5 prosent.

    Lumi-krakk på sjokkmelding

    Øverst på vinnerlisten finner vi Pryme, som steg nærmere 30 prosent til 8,28 kroner etter nok en Nordea-analyse. Analytiker Elliot Peter Jones spår nå aksjen i 31 kroner, etter at han for ett år siden opererte med et kursmål på hele 113 kroner. De som trodde på Jones den gang har tapt over 80 prosent av pengene sine.

    Nærmest finner vi DOF, som steg 28 prosent til 1,58 kroner etter at seniorkreditorer og obligasjonseiere har blitt enige om å forlenge long stop-datoen i avtalen til 31. mars 2023.

    Den tidligere standstill-avtalen gikk ut i går 30. november. Dette er ifølge børsmeldingen fra onsdag kveld nå altså utsatt til slutten av mars. Utsettelsen følger egentlig naturlig inn i hendelsesforløpet så langt, ettersom kreditorene ved ikke å utsette fristen hadde satt hele rekonstruksjonen i fare.

    Astrocast fortsatte den oppadgående trenden, og steg over 4 prosent på et samarbeid med Avirtech som holder til i Indonesia, Singapore, Thailand og Malaysia. Selskapene skal jobbe sammen om smart jordbruk. Aksjen er nå opp 115 prosent fra sluttkurs sist fredag.

    Taperlisten toppes av Lumi Gruppen, som stupte over 20 prosent til 19,50 kroner på pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet om at Opptaksutvalget vil hindre at elever skal kunne forbedre karakterer etter videregående.

    Vi tar også med at CSAM Health Group falt 9,5 prosent, mens SAS fortsatte ned 4,6 prosent i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport som viste nok et milliardunderskudd.