<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overraskende makrotall sender New York-børsen rett ned

Fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA overrasket markedet, noe som bidrar til et markant fall på New York-børsen. Fryktindeksen stiger nesten fem prosent.

  Publisert 2. des. 2022 kl. 15.31
  Oppdatert 2. des. 2022 klokken 15.37
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 187 ord
  FREDAG: Mange investorer får en kalddusj i åpningsminuttene på New York-børsen. Foto: Bloomberg

  Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Dow Jones gått ned 0,9 prosent, S&P 500 har falt 1,1 prosent mens Nasdaq er ned 1,5 prosent. Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,59 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 4,7 prosent til 20,77.

  Sysselsettingen utenfor landbruket i USA økte med 263.000 stillinger i november, fremgår det av den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fredag. Rapporten er kjent som «Nonfarm payrolls», og sysselsettingstallet er av mange vurdert som månedens viktigste nøkkeltall.

  – Hot, hot, hot

  – Arbeidsmarkedet er hot, hot, hot, og det legger et stort press på Fed for å fortsette å heve styringsrenten, sier Seema Shah, global sjefstrateg ved Principal Asset Management, til CNBC.

  Ifølge Trading Economics var det ventet en sysselsettingsvekst på 200.000. Blant markedsaktører har det vært et håp om en akkurat passe rapport – svak nok til å bremse Federal Reserves renteøkninger noe, men sterk nok til å stagge resesjonsfrykten.

  Dagens rapport viste en lønnsøkning på 0,6 prosent på månedsbasis og 5,1 prosent på årsbasis, mens det var ventet en oppgang på 0,3 prosent på månedsbasis og 4,6 prosent på årsbasis.