<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Toppvalg i sterkt marked

DOF går som en berg-og-dal-bane på børs. I dag stiger aksjen etter å nær ha blitt halvert fredag. 

    Publisert 5. des. 2022 kl. 12.06
    Oppdatert 5. des. 2022 klokken 14.17
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 576 ord
    STIGER: Wallenius Wilhelmsen stiger. Foto: Bloomberg

        DOF KAHOT  

    Oslo Børs åpnet ned mandag morgen, men stemningen har nå snudd. Ved lunsjtider står hovedindeksen i 1.212,00, opp 0,17 prosent.

    Opptur

    Nordea Markets tar opp dekning og mener Wallenius Wilhelmsen  skal opp 50 prosent. Aksjen stiger 2,5 prosent.

    – Vi ser på Wallenius Wilhelmsen som et toppvalg for eksponering mot et allerede sterkt biltransportmarked, sier Nordea Markets.

    John Fredriksen-dominerte Frontline styrkes 6,4 prosent på høyt volum. Hittil i år er aksjen opp over 120 prosent.

    Flere meglerhus meldte før helgen at de ser kjempeoppside i Frontline, og både Pareto, Danske Bank og DNB Markets roper kjøp.

    Også Fredriksen-aksjen Golden Ocean stiger klart, og er nå opp 4,9 prosent.

    DOF henter seg mandag noe inn igjen, og stiger 14,1 prosent. Aksjen endte fredag ned 42,1 prosent, etter varsel om at de ikke ser annen utvei enn å begjære rekonstruksjonsforhandlinger.

    Etter at Oslo Børs stengte fredag ble det også meldt at aksjonæropprører Bjarte Brønmo har kjøpt 1,22 millioner DOF-aksjer, og dermed sitter på 5,4 prosent av selskapet.

    PetroNor meldte i morges at de nå ser økt produksjon i desember. Det løfter aksjen 3,7 prosent.

    I rødt

    Kahoot  faller 3,2 prosent til tross for at JP Morgan før helgen høynet sitt kursmål på aksjen og nå ser en oppside på rundt 50 prosent.

    Det kan også ha noe med at storeier Jan Haudemann-Andersen første solgte seg helt ut av Kahoot i ett av sine tre investeringsselskaper, og at han nå kvitter seg med enda flere aksjer.

    Pareto Securities nedjusterer sitt kursmål på Bonheur til 360 kroner, men gjentar kjøp. Grunnen til nedjusteringen er ekstraskatter i Storbritannia.  

    Boligriggselskapet Prosafe , som har hatt «alle» finanskjendisene på eiersiden , faller mandag. Aksjen endte fredag opp hele 17,3 prosent etter at Carnegie tok opp dekning av aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål 270 kroner. Mandag er aksjen ned 2,8 prosent til 153 kroner.

    Oljeprisen

    Brent-oljen er mandag opp 2 prosent til 87,29 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 2,1 prosent til 81,63 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 86,90 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    – Det at flere kinesiske byer gir lettelser i covid-restriksjoner er trolig det som betyr mest, da markedet har vært svært bekymret for at et eskalerende covid-utbrudd vil gi store nedstengninger og dermed lavere oljeetterspørsel for verdens nest største oljekonsument, sier senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities til TDN Direkt.

    OPEC+ besluttet søndag å ikke gjøre endringer fra gjeldende produksjonsmål, som ble innført i november.

    – Det at de siste kuttene fortsatt er ferske, kombinert med usikkerhet rundt utviklingen i Kina og fortsatt uoversiktlige konsekvenser av et pristak for russisk olje, gjorde at de valgte å vente. De beroliget imidlertid markedet med å si at de kunne møtes på kort varsel og raskt treffe nye tiltak, les kutt, hvis det er nødvendig, sier senioranalytikeren.

    Han legger til at Russland kategorisk har avvist å handle med land som forholder seg til pristaket på russisk olje, og vil eventuelt heller redusere sin produksjon. I sum ser oljemarkedet dette som positivt, spesielt i lys av nevnte utvikling i Kina.

    Nordnet-analytiker Roger Berntsen trekker i sin morgenrapport frem at OPEC-landene, sammen med Russland, besluttet å holde produksjonsnivået uendret da de møttes til årets siste toppmøte søndag.

    «Oljeprisen har ikke reagert nevneverdig på meldingen. EUs forbud mot russisk olje trer for øvrig i kraft i dag. Russisk olje selges nå til kraftig rabatt til blant annet Kina og India. Som en del av vestens sanksjoner vil russisk olje som fraktes på skip, måtte forholde seg til et pristak på 60 dollar», skriver han.

    Equinor klatrer 0,3 prosent, mens Aker BP er ned 0,5 prosent.