<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rett ned på New York-børsen – fryktindeksen stiger over seks prosent

Ukens handel på New York-børsen starter i rødt samtidig som fryktindeksen stiger 6,2 prosent.

  Publisert 5. des. 2022 kl. 15.32
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 294 ord
  MANDAG: Pilen peker ned på New York-børsen. Foto: Bloomberg

  Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen gått ned 0,6 prosent og står i 11.392,37 poeng mens Dow Jones faller 0,7 prosent til 34.197,41 poeng. S&P 500 faller 0,7 prosent til 4.043,27 poeng.

  Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,56 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 6,2 prosent til 20,25. 

  Fredag i forrige uke ble det offentliggjort sterke arbeidsmarkedstall i USA. Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten viste at sysselsettingen utenfor landbruket økte med 263.000 stillinger i november, mens det var ventet en oppgang på 200.000.

  «Sterke sysselsettingstall er normalt sett, positivt for aksjemarkedet, men ikke i perioder med høy inflasjon som i dag. Feds mål om å bringe kjerneinflasjonen ned på to prosent på mellom-lang sikt, blir vanskeligere når etterspørselen etter arbeidskraft fortsatt er stor», skriver Roger Berntsen i en oppdatering fra Nordnet.

  «En av tingene vi er bekymret for er at selv om inflasjonen går ned herfra, blir kostnadene ved å komme fra for eksempel en inflasjonsrate på fire prosent til to prosent stadig høyere. Det vil sannsynligvis komme med noen betydelige rystelser både blant bedrifter og i arbeidsmarkedet», skriver strateg Nicholas Bohnsack i et notat fra Bairds Financial Group, ifølge CNBC.

  Ukens makro

  Denne uken vil Handelsbanken særlig følge med på den amerikanske ISM-indeksen for sektorene utenom industrien, samt konsumenttilliten (University of Michigan) for november. Sistnevnte gir også en oppdatering på husholdningenes inflasjonsforventninger.

  «Hva gjelder ISM-indeksen har den vist kun en moderat nedgang de siste månedene, og nivået er fortsatt forenlig med forholdsvis god vekst i amerikansk økonomi. Men den separate PMI-indeksen har fortsatt å svekke seg, og den ligger nå et godt stykke ned i negativt territorium. Ut ifra dette er det ventet at også ISM-indeksen har svekket noe mer markert, til 53,3 i november, etter 54,4 i oktober», skriver Handelsbanken i en rapport.