<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-duo rett opp på rykter om Kina-åpning

Oslo Børs endte opp 0,22 prosent. John Fredriksen-dominerte Frontline og Golden Ocean steg på positive rykter fra Kina. 

    Publisert 5. des. 2022 kl. 16.28
    Oppdatert 5. des. 2022 klokken 16.41
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 652 ord
    OPP: John Fredriksen kan glise. Foto: Reuters

              CAN   KAHOT

    (Saken oppdateres)

    Oslo Børs åpnet ned, men steg jevnt utover dagen. Like før stenging snudde stemningen brått, men hovedindeksen endte opp 0,22 prosent i 1.212,76.

    Oljeprisen

    Oljen var på et tidspunkt opp over 3 prosent, men snudde bratt ned like før børsen stengte. 

    Brent-oljen sto mandag da børsen stengte opp 1,4 prosent til 86,77 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 1,5 prosent til 81,19 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 86,90 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    Fredag vedtok EU pristak på russisk råolje som trådte i kraft mandag. Målet er å gjøre det vanskeligere for Russland å omgå EUs sanksjoner ved å selge oljen til land utenfor EU.

    Pristaket innebærer nemlig at det blir forbudt å yte tjenester til transportørene hvis oljen har blitt solgt for mer enn 60 dollar fatet. Selv om Kina og India ikke har noen importbegrensninger, kan dermed selskapene som frakter oljen til dem, rammes av sanksjonene.

    Det hjelper også på oljeprisen at Kina letter på covid-restriksjonene. 

    – Det at flere kinesiske byer gir lettelser i covid-restriksjoner er trolig det som betyr mest, da markedet har vært svært bekymret for at et eskalerende covid-utbrudd vil gi store nedstengninger og dermed lavere oljeetterspørsel for verdens nest største oljekonsument, sier senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities til TDN Direkt.

    OPEC+ besluttet søndag å ikke gjøre endringer fra gjeldende produksjonsmål, som ble innført i november.

    – Det at de siste kuttene fortsatt er ferske, kombinert med usikkerhet rundt utviklingen i Kina og fortsatt uoversiktlige konsekvenser av et pristak for russisk olje, gjorde at de valgte å vente. De beroliget imidlertid markedet med å si at de kunne møtes på kort varsel og raskt treffe nye tiltak, les kutt, hvis det er nødvendig, sier senioranalytikeren.

    Han legger til at Russland kategorisk har avvist å handle med land som forholder seg til pristaket på russisk olje, og vil eventuelt heller redusere sin produksjon. I sum ser oljemarkedet dette som positivt, spesielt i lys av utviklingen i Kina.

    Equinor klatret 0,5 prosent, mens Aker BP endte ned 1,3 prosent.

    Opptur

    John Fredriksen-aksjen Golden Ocean steg klart, og endte opp 6,9 prosent. Oppgangen kommer som følge av positive signaler fra Kina. 

    «Shippingaksjene stiger i Oslo. Oppgangen er ganske bred; tankskip, tørrbulkskip og gasskip er alle opp. Den forventede gjenåpningen av Kina ser ut til å ha forbedret stemningen i råvaremarkedet», skriver Clarksons Platou i en oppdatering.

    2020 Bulkers, Jinhui Shipping og Belships steg henholdsvis 5,3, 0,6 og 4,6 prosent.

    Også Fredriksen-dominerte Frontline ble styrket 6,5 prosent på nest høyest volum. Hittil i år er aksjen opp over 125 prosent. Flere meglerhus meldte før helgen at de ser kjempeoppside i Frontline, og både Pareto, Danske Bank og DNB Markets roper kjøp.

    Nordea Markets tar opp dekning på Wallenius Wilhelmsen og mener aksjen skal opp 50 prosent. Aksjen steg mandag 2,6 prosent.

    – Vi ser på Wallenius Wilhelmsen som et toppvalg for eksponering mot et allerede sterkt biltransportmarked, sier Nordea Markets.

    PetroNor meldte mandag morgen at de nå ser økt produksjon i desember. Det løftet aksjen 3,7 prosent.

    I rødt

    Kahoot falt 4,2 prosent til tross for at JP Morgan før helgen høynet sitt kursmål på aksjen og nå ser en oppside på rundt 50 prosent.

    Det kan også ha noe med at storeier Jan Haudemann-Andersen første solgte seg helt ut av Kahoot i ett av sine tre investeringsselskaper, og at han nå kvitter seg med enda flere aksjer.

    Lars Semb Maalen-Johansen i Global Assets unngår Kahoot. Aksjekursen er nær de høyeste nivåene siden mars, og prisingen på 63 ganger forventet inntjening er «hinsides».

    Pareto Securities nedjusterer sitt kursmål på Bonheur til 360 kroner, men gjentar kjøp. Grunnen til nedjusteringen er ekstraskatter i Storbritannia. Aksjen falt 0,2 prosent og fortsetter med det fallet på over 25 prosent siden slutten av august.

    Boligriggselskapet Prosafe , som har hatt «alle» finanskjendisene på eiersiden , falt mandag. Aksjen endte fredag opp hele 17,3 prosent etter at Carnegie tok opp dekning av aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål 270 kroner. Mandag endte aksjen ned 3,4 prosent til 152 kroner.