<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 2. mars 2022 kl. 18.12
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 634 ord
SVENSKENE SLÅR OSS: Sverige slo oss i kvinnestafetten, og de er i ferd med å banke oss i grenen fremtidens industrier, skriver John Markus Lervik, adm. direktør i Cognite. Foto: Iván Kverme

Slik skal Norge forsvare gullet

Olje og gass, tidenes ankerkvinne i norsk industri, kommer til å levere i flere år fremover. Men akkurat som Therese Johaug, vil det komme en dag da det er slutt, skriver John Markus Lervik.

Det beste norske vinter-OL noensinne. 16 gullmedaljer. Likevel er ikke alt som det skal i Idretts-Norge.

På kvinnelandslaget i langrenn er Therese Johaug ett av få lyspunkt. Uten hennes tre seiere, hadde vi snakket om et fiasko-OL med null medaljer på kvinnesiden i langrennssporet. Nå har Johaug gått sitt siste OL-løp.

Dykker man inn i tallene, ser man hvor topptungt Norge er. Olje og gass ligger i ensom majestet. Langt bak i sporet kommer fisken som en fjern nummer to

Situasjonen minner om det som er i ferd med å skje i Industri-Norge.

2021 var det beste norske eksportåret noensinne. Norge hadde et rekordhøyt handelsoverskudd på 531 milliarder kroner. Dykker man inn i tallene, ser man hvor topptungt Norge er. Olje og gass ligger i ensom majestet. Langt bak i sporet kommer fisken som en fjern nummer to.

Olje og gass, tidenes ankerkvinne i norsk industri, kommer til å levere i flere år fremover. Men akkurat som Johaug, vil det komme en dag da det er slutt. Da må arvtageren – eller arvtagerne– stå klare.

Sverige slo oss i kvinnestafetten, og de er i ferd med å banke oss i grenen fremtidens industrier. Batteriproduksjon, fornybar energi og fossilfritt stål skaper ny entusiasme og tilflytting i Nord-Sverige

Andre land i Europa er godt i gang med å dyrke bredden. På noen områder har de passert oss.

Sverige slo oss i kvinnestafetten, og de er i ferd med å banke oss i grenen fremtidens industrier. Batteriproduksjon, fornybar energi og fossilfritt stål skaper ny entusiasme og tilflytting i Nord-Sverige. Satsingen på disse nye næringene er mulig takket være en vindkraftutbygging som gjør at, selv med krafthungrig industri, vil Sverige nesten doble sitt kraftoverskudd innen 2025.

I Norge advarer Statnett om at vi styrer mot et kraftunderskudd allerede før neste vinter-OL. Det vil gjøre det vanskeligere å nå klimamålene, vanskeligere å etablere ny, grønn industri og vanskeligere for folk å betale strømregningen.

Skottland er ingen stolt vintersportsnasjon, men innen havvind er landet på vei til å bli best i verden. I januar ga Skottland konsesjon til hele 17 havvindprosjekter. Samlet vil denne utbyggingen produsere nok kraft til å dekke mer enn to tredjedeler av Norges energibehov.

I Norge har vi bygget to havvindmøller—ikke parker—siden 2009. I februar åpnet regjeringen for et halvt prosjekt, som vil dekke en tyvendedel av all kraften Norge brukte i 2021.

Regjeringen ser også at andre land har fått opp farten i løypa, og har satt et mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 prosent innen 2030

Disse sammenligningene bør vekke konkurranseinstinktet.

Regjeringen ser også at andre land har fått opp farten i løypa, og har satt et mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 prosent innen 2030.

Hva skal vi eksportere? McKinsey-rapporten «Norge i morgen» er et godt utgangspunkt. Den utpeker ti «mulighetsnæringer» som kan bidra med sysselsetting og verdiskapning.

På listen finner vi eksisterende næringer med stort vekstpotensial som havbruk og turisme, nye, lovende industrier som havvind, karbonfangst- og lagring, og produksjon av hydrogen og batterier, samt industriell programvare for industri.

Samlet kan de ti næringene i rapporten skape 210.000 nye arbeidsplasser og årlige verdier på rundt 310 milliarder kroner. Det er fortsatt mindre enn vi eksporterer olje og gass for i løpet av et gjennomsnittlig år, men det er en solid grobunn for en norsk økonomi som er diversifisert, fremtidsrettet og bedre rustet mot dalende oljeinntekter.

Det er ikke en selvfølge at vi vil lykkes med alle disse næringene. Samtidig kan det hende at en eller flere av de viser seg å være industriens neste Johaug, Klæbo, Thingnes Bøe eller Røiseland.

Dette tiåret blir avgjørende. Vi er på vei inn i en monsterbakke. Andre europeiske land har satt inn rykket, og de er i ferd med å få noen meter. Klarer Norge å svare?

John Markus Lervik

Adm. direktør i Cognite