<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 8. sep. 2022 kl. 22.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
VIL ØKE BESKATNINGEN: De rikeste drar avgårde med stadig mer av den totale veksten, hevder artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Klagesang fra økonomiens solside

Selvsagt er også de rikestes pengebruk inflasjonsdrivende. Det er et edruelig forslag å sette opp kapitalbeskatningen, skriver Trygve Svensson i Tankesmien Agenda.

Trygve Hegnar avlegger meg en visitt i helgens aviskommentar. Hans hovedpoeng synes å være at det ikke er rike og kapitalsterke som skal stramme inn livreimen når det er høyt press i økonomien – den byrden må andre ta. Melodien fra Hegnar er ny. Han har klaget over næringslivets vilkår siden lineærtelevisjonens glansdager. Det er litt pussig, siden Norge stadig havner på topp i objektive internasjonale kåringer om hvor i verden det er lettest å drive business. Men hvem sier en avisredaktør trenger å være objektiv?

Trygve Svensson. Foto: Privat

Et langt viktigere spørsmål er følgende: hva skjer på økonomiens solside, om ikke bare pengene, men også politikken, skal løpe ens ærend?

De siste to regjeringsperiodene ble det delt ut mer enn 10 milliarder i skattekutt til de aller rikeste i landet. Under pandemien ble samtlige forslag om innstramminger overfor pengesterke og bedriftseiere stemt ned av høyresiden: Nei til begrensninger på selskapers mulighet til å ta ut utbytte. Nei til begrensninger i styrehonorarer. Nei til begrensninger i lederlønninger. Nei til å begrense aksjetilbakekjøp.

Det er svært uklokt å fortsette på denne linjen.

Selvsagt er også de rikestes pengebruk inflasjonsdrivende. Det er et edruelig forslag å sette opp kapitalbeskatningen.

Put your money where your mouth is, navnebror

Vanlige folk må vente seg betydelige innstramminger. Byggeprosjekter blir utsatt, og valgløfter fra Hurdalsplattformen kommer til å bli utsatt. Mange kommer til å oppleve kutt.

Ved å trekke disse pengene ut av økonomien og kutte oljepengebruken kraftig, kan økonomien kjøles ned. Å sette statskassen ut på fortauet på Solli plass var dårlig politikk i Solbergs regjeringstid, men det er hodeløs politikk i dagens økonomiske situasjon.

Flere enn vi på den moderate venstresiden bør være bekymret for hva det vil ha å si for tilliten mellom folk i Norge om forskjellene fortsetter å øke. Forskjellene har økt kraftig, og de rikeste drar avgårde med stadig mer av den totale veksten. Vanlige folk sakker akterut. Det er gift for tilliten.

Vi står i en svært alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Putins sier nå helt eksplisitt at gass til Europa strupes for som et svar på vår støtte til Ukraina. Et nytt gule vester-scenario i stor skala, synes å være Putins mål.

Den norske tilliten gjør at vi står sterkere enn mange andre land. Men hvis det er noe folk ser, så er det urettferdigheten i den økende ulikheten. Skal vi komme gjennom tiden som står foran oss, må vi tenke på samfunnskontrakten. Derfor er det et selvstendig poeng å ha økninger i kapitalbeskatningen som del av botemiddelet mot prisveksten.

Hegnar hevder å støtte målet om å få ned temperaturen i økonomien.

Vel, da må temperaturen ned også på solsiden. Put your money where your mouth is, navnebror.

Trygve Svensson

Daglig leder i Tankesmien Agenda