<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 13:24 14. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 449 ord
MÅ TÅLE STEKEN: Kun én av fire bedrifter opprettet i 2015 eksisterer i dag, skriver Anne Kristine Lund, som minner om at tidligfaseinvesteringer er risikosport. Foto: Hilde Oreld

Ha tålmodighet med gründeren!

Et utfordrende kapitalmarked har gjort det tøffere for mange gründerselskaper. Da er det viktig at kapitaleierne forstår utfordringene, og ikke stiller uforholdsmessig høye krav, skriver Anne Kristine Lund i Boitano.

2022 har åpnet tøft. Aksjemarkedene internasjonalt har falt, og kapitaltilgangen til oppstartsselskaper og gründere er blitt redusert i takt med høyere renter og en mer urolig verden.

I utgangspunktet er det få yrker som er tøffere enn å være nettopp gründer. Lange arbeidsdager, søvnløse netter og frykt for om ideen din eller produktet ditt faktisk fungerer.

Når en gründer i tillegg må hanskes med frykten for å ikke få nok kapital til å betale lønn og har utålmodige investorer som maser om progresjon og fremgang, kan hverdagen bli ekstremt tøff.

Mye av frustrasjonen angår investorer med liten forståelse for dynamikken i gründer- og vekstselskaper

Som leder i Boitano treffer jeg daglig en rekke gründere eller ledere av unge vekstselskaper. Vi investerer i og utvikler en rekke teknologiselskaper. Utviklingen de siste månedene har gjort meg litt urolig. Jeg opplever flere slitne og frustrerte gründere, og mye av frustrasjonen angår investorer med liten forståelse for dynamikken i gründer- og vekstselskaper.

Hallelujastemningen i startupmiljøet har lokket nye, ferske investorer på banen. Mange av disse har aldri opplevd noe annet enn oppturer, og har ikke tatt inn over seg hvilken risiko det faktisk er i denne aktivaklassen.

Svært mange gründerselskaper overlever ikke sine første leveår. Siste oppdatering fra SSB viser at kun én av fire bedrifter opprettet i 2015 eksisterer i dag. Har du investert i et oppstartselskap eller selskap i tidlig vekstfase, må du tåle å tape alt. Det nytter ikke å kjefte på en gründer som gjør så godt en kan, når markedet kollapser.

Gründere opplever også at investorer tvinger dem til å ta kortsiktig gevinst, som hindrer det langsiktige vekstpotensialet i selskapet

En annen ting med investeringer i startupselskaper er tidshorisonten. Der man i aksjemarkedet og boligmarkedet kan se avkastningen uke for uke, er dynamikken i vekstselskaper helt annerledes. I startups tar det ofte mellom fem og ti år før investeringen er lønnsom.

Gründere opplever også at investorer tvinger dem til å ta kortsiktig gevinst, som hindrer det langsiktige vekstpotensialet i selskapet. Har selskapet satt seg langsiktige mål, bør disse følges uavhengig av en liten dipp i etterspørselen slik mange teknologisegmenter opplever nå om dagen.

Startup- og vekstselskaper er fortsatt en umoden bransje i Norge. Når aksjemarkedet faller, kommer alltid fageksperter på banen som forteller at småsparerne skal ha is i magen, og ikke kaste kortene. På samme måte må hissige aksjonærer oppfordres til tålmodighet i gründerselskaper.

Samtidig er det fullt forståelig at aksjonærene også blir slitne av brutte løfter og vekstmål som ikke innfris. Men istedenfor å kaste kortene vil jeg oppfordre til et par times parterapi med gründeren. For både i aksjemarkedet og i gründerselskapene er det de langsiktige forholdene som gir best avkastning.

Anne Kristine Lund

Gründer og daglig leder i Boitano