<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 22. sep. 2022 kl. 13.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
«RADIKAL»: Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

Rimelige fastprisavtaler fra 1. januar

Finansminister Vedum har varslet en radikal endring bort fra den rene markedstenkningen innen kraft, hevder Ole André Myhrvold og Gro-Anita Mykjåland fra Senterpartiet.

Når Trygve Hegnar 21. september går langt i å avskrive regjeringens løsning med rimelige fastprisavtaler for husholdninger og bedrifter, overser han totalt hvilke radikale skatteendringer regjeringen har varslet.

Ole André Myhrvold. Foto: Senterpartiet
Gro-Anita Mykjåland. Foto: Senterpartiet

Regjeringen har allerede fullført en høring om en endring av grunnrenteskatten slik at strømselskaper som tilbyr fastprisavtaler ikke betaler skatt på spotpris, men avtalt fastpris. Skattegrepet gjør at man fjerner risikoen knyttet til at spotprisen går i taket. Risikoen vil knytte seg til produksjons- eller innkjøpspris.

Finansminister Vedum har altså varslet en radikal endring bort fra den rene markedstenkningen innen kraft – over til et system som anerkjenner at kraften vår er infrastruktur. Infrastruktur for å gi norske husholdninger rimelig strøm, og bedriftene våre et grunnlag for å skape verdier av naturressursene våre.

Hegnar ser ikke ut til å ha fulgt med i timen når han avfeier realismen i at husholdninger og bedrifter kan bli tilbudt fastpriskontrakter til 60–70 øre per kilowattime. Flere strømselskaper har varslet at endringen i grunnrenteskatten nettopp vil gjøre at de kan tilby fastpriskontrakter til en slik pris.

Høringen er gjennomført, og 6. oktober legges Statsbudsjettet frem. Vår klare oppfordring til strømselskapene er at de allerede nå må ta de politiske signalene og begynne å tilby rimelige fastprisavtaler fra 1. januar – i tråd med skatteendringen regjeringen legger opp til. Noe annet enn at offentlig eide kraftselskaper skal følge opp en slik gunstig skatteendring er uaktuelt.

Ole André Myhrvold

Gro-Anita Mykjåland

Medlemmer av energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Senterpartiet

Svar:

Vi får se.

Red.