<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 29. sep. 2022 kl. 09.40
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord
SPOT OFF: Fra 1. januar av skal privat- og bedriftskunder kunne tegne fastprisavtaler som er koblet til produksjons- eller innkjøpspris, skriver artikkelforfatterne. Foto: Dreamstime

Politisk styring av kraftmarkedet

Fastprisavtalene strømselskapene tilbyr i dag er altfor dyre fordi de er koblet til den skyhøye spotprisen, skriver Senterpartiets Ole André Myhrvold og Gro-Anita Mykjåland.

Trygve Hegnar skildrer i sitt svar til oss 24. september godt den fortvilte strømsituasjonen mange av de næringsdrivende vi har møtt den siste tiden står i. Fastprisavtalene strømselskapene tilbyr i dag er altfor dyre fordi de er koblet til den skyhøye spotprisen.

Nettopp dette skal vi bort fra. Fra 1. januar skal privat- og bedriftskunder kunne tegne fastprisavtaler som er koblet til produksjons- eller innkjøpspris.

Vi er klar over at effektene av dette ikke har slått inn i markedet for fastprisavtaler ennå. Derfor gir vi strømselskapene våre et tydelig signal om at de må følge opp skatteendringen som kommer i Statsbudsjettet for 2023, som blir lagt frem 6. oktober.

Hegnar skriver at «det er markedet som rår, ikke Sp-politikerne». Vi er folkevalgte med et tydelig mandat om å jobbe for mer nasjonal kontroll over naturressursene våre og mer verdiskaping. Derfor går vi inn for en skatteendring som i praksis tar kraft av børs. Markedets usynlige hånd må styres når det trengs for å legge til rette for bedre foredling og fordeling av verdier.

Markedet skal ikke styre folket, det skal tjene folket. Derfor tar vi politiske grep for å styre kraftselskapene tilbake til samfunnsoppdraget sitt: å tilby folk og næringsliv rimelig strøm.

Ole André Myhrvold

Gro-Anita Mykjåland

Medlemmer av energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Senterpartiet