<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 30. sep. 2022 kl. 18.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
VEKKER LITEN BEGEISTRING: Lederne i 13 næringsforeninger er lite fornøyd med regjeringens strømstøtte. Fra venstre: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid. Foto: NTB

Nei, næringslivet støtter ikke regjeringens «hjelpepakke»

Fra regjeringshold blir opposisjon, bedrifter og organisasjoner møtt med at det er konsensus om strømstøtteordningen. Det er svært langt fra sannheten, skriver lederne i alle Sør-Norges næringsforeninger.

Regjeringen hevder at næringslivet støtter «strømpakken» som ble presentert 16. september. Vi, altså alle oss som driver næringsforeninger i hele Sør-Norge og som representerer tusenvis av bedrifter, kan forsikre om at det er helt feil.

Når regjeringen hevder at bedriftene støtter opp om hjelpepakken, skyldes det at NHO var med i forhandlingene og satte sitt stempel på resultatet

I tillegg til lånegaranti og støtte til energitilskuddsordninger, inneholder regjeringens forslag en direkte tilskuddsordning til utsatte bedrifter. Totalt er bevilgningen på 3 milliarder kroner. Det kan være på sin plass å minne om at staten i år vil innkassere rundt 70 milliarder kroner i ekstrainntekter på vannkraft, ifølge de siste beregningene til Energi Norge.

Det viser seg at utsatte bedrifter ikke vil ha særlig nytte av den nye tilskuddsordningen. Dette gjelder både små, mellomstore og store bedrifter. Eksemplene er mange, og de ble da også presentert for politikerne da bedrifter fra hele Sør-Norge hadde en markering utenfor Stortinget før strømdebatten 19. september. Industribedriften som har 80 millioner kroner i ekstrakostnader på strøm i år og i beste fall får dekket 3,5 millioner kroner av staten, er bare et av mange eksempler. Det har nå gått opp for mange bedrifter som står på kanten av stupet at regjeringen ikke har tenkt å stille opp.

Når regjeringen hevder at bedriftene støtter opp om hjelpepakken, skyldes det at NHO var med i forhandlingene og satte sitt stempel på resultatet. Vi skal takke NHO for å ha presset på slik at det i det hele tatt kom en tilskuddsordning. Samtidig er det en utfordring at opposisjon, bedrifter og organisasjoner fra regjeringshold blir møtt med at det er konsensus om ordningen. Det er svært langt fra sannheten.

Trond Martin Backer

Næringsforeningen i Kristiansand-regionen

Rune Kjølstad

Næringsforeningen i Drammensregionen

Bjørn Næss

Oslo Handelsstands Forening

Harald Minge

Næringsforeningen i Stavanger-regionen

Marit Warncke

Bergen Næringsråd

Anne-Grete Sandtorv

Stord Næringsråd

Bernt Jæger

Næringsforeningen Haugalandet

Endre Abotnes

Sauda Vekst

Wivi-Ann Bamrud

Kongsberg Næringsforum

Hans Fredrik Grøvan

Lister Næringsforening

Aksel Aanensen

Bærum Næringsråd

Mette Sannerholt Andersen

Grenland Næringsforening

Steinar Bustad

Asker Næringsforening