<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 3. okt. 2022 kl. 13.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 265 ord
INNELÅSING: Vi har sett krav på mange hundre tusen kroner for å flytte én pensjonsavtale. Det er konkurransehemmende og bør forbys, skriver Asbjørn Erdal. Foto: Eivind Yggeseth

Forby flyttegebyret

Folk flest og bedrifter må kunne bytte pensjonsleverandør uten å bli flådd, skriver Asbjørn Erdal i Duvi Pensjon.

Hvordan ville du reagert hvis banken sier: – Hva, skal du flytte kontoen din til en annen bank, det koster deg 5.000 kroner!

Det er det som ofte skjer når bedrifter ønsker å bytte pensjonsleverandør. Flyttegebyret er så høyt at de dropper å bytte leverandør. Gebyret hindrer mobilitet i pensjonsmarkedet.

Det er enorme summer som blir fastlåst. Nordmenn har over 415 milliarder kroner i innskuddspensjon

Hvis selskapet i tillegg er en franchise eller har mange datterselskaper, kan pensjonsleverandøren forsyne seg med 5.000 kroner per datterselskap eller tilsluttet enhet. Vi har i slike tilfeller sett krav på mange hundre tusen kroner for å flytte én pensjonsavtale. Det er konkurransehemmende og bør forbys.

Enkelte pensjonsleverandører ilegger også privatkunder flyttegebyr på rundt 300 kroner når de vil flytte tjenestepensjonen. De bør også kunne flytte pensjonskontoen uten kostnad. Pensjonsleverandørene tjener nok på honorarer og gebyrer som det er.

Det er enorme summer som blir fastlåst. Nordmenn har over 415 milliarder kroner i innskuddspensjon. Rundt 345 milliarder kroner av dem ligger på egen pensjonskonto.

Det er i bedriftsmarkedet pensjonsleverandørene har best inntjening. Da er det lett å forstå at enkelte gjør det de kan for å holde på kundene sine.

Myndighetene ønsker at arbeidstakerne får best mulig pensjon for hver spart krone. Da må vi ha et velfungerende marked uten konkurransehindringer eller fordyrende transaksjonskostnader.

Duvi mener det er håpløst at lov, forskrift og bransjeavtale åpner opp for og regulerer et slikt leverandørgebyr. Gebyret burde vært forbudt. Den gode nyheten er at det er løsbart, men da må finansminister Trygve Slagsvold Vedum ta tak i problemstillingen.

Asbjørn Erdal

Daglig leder i Duvi Pensjon