<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 20. nov. 2022 kl. 16.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord
KAN FORSYNE 16.000 ELBILER: Statsbygg har nærmere 500.000 kvadratmeter takarealer som egner seg til montering av solceller, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Iván Kverme

Vi kan spare mye strøm

Bygninger står for en tredjedel av energiforbruket. Å bruke dem smartere er avgjørende for å løse klimakrisen, skriver Harald Vaagaasar Nicolaisen i Statsbygg.

I Norge har vi vært bortskjemte med lave energipriser. Mens resten av Europa har spart og investert i energieffektivisering, har vi sløst og dekket deler av regningen når den er blitt for høy.

Strømforbruket i Norge nådde en ny rekord i 2021 med 132 TWh. Bygninger og BAE-næringen står for rundt en tredjedel av verdens energibruk.

Harald Vaagaasar Nicolaisen. Foto: Statsbygg

Statsbygg har beregnet at vi kan spare 25 prosent av energiforbruket ved å behovsstyre luft, lys og varme, etterisolere, skifte ut vinduer, installere nye ventilasjonsanlegg og varmepumper, samt automatisere og bruke mer energieffektiv belysning.

Anslag viser at statlige bygg, sammen med fylkeskommunale og kommunale bygninger, i fjor brukte 7,3 TWh strøm. Dette tilsvarer energiutgifter på 6 milliarder kroner.

Har alle offentlige bygninger samme potensial for energibesparelser, kan staten årlig spare 1,5 milliarder ved å gjøre bygningene mer energieffektive. Det tilsvarer årsforbruket til 70.000 eneboliger.

På kort sikt ligger energigevinstene i å styre tekniske anleggene enda bedre

Tiltakene vil kreve omtrent den samme investeringen som den årlige innsparingen, men investeringen vil være lønnsom etter ett år. Her kan man både ta klimagrep og spare penger.

På kort sikt ligger energigevinstene i å styre tekniske anleggene enda bedre. Sentrale driftsanlegg og justering av driftstider og temperaturer kan redusere energibruken med 30 prosent.

Også enkle brukergrep og gode vaner, som å skru av lys, lukke vinduer, bruke tidsur, fylle opp oppvaskmaskiner og ta korte dusjer, er små tiltak som kan ha stor effekt.

Offentlige bygninger kan også produsere energi. Statsbygg har nærmere 500.000 kvadratmeter takarealer som egner seg til montering av solceller. Halvparten er spesielt godt egnet.

I teorien kan dette arealet produseres 40 millioner KWh i året. Dette tilsvarer årsforbruket til 2.000 eneboliger eller 16.000 elbiler. Solcelletak kan gi store innsparinger for statlige institusjoner.

Levetiden for et solcelleanlegg er så lang at det vil være en lønnsom energikilde og et godt miljøtiltak, sammen med andre kilder som energibrønner og jordvarme, solvarmeanlegg og flisfyrte anlegg for produksjon av strøm og varme. Teknologien er her. Vi må ta den i bruk!

Harald Vaagaasar Nicolaisen

Adm. direktør i Statsbygg