<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 23. nov. 2022 kl. 18.46
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 624 ord
KJERNESAK: Batterimarkedet skal bli 20 ganger større frem mot 2030. Norge er godt rigget, skriver Jan Christian Vestre (Ap). Foto: NTB

Svar til redaktørens bekymring

I løpet av få år kan en verdikjede for batterier sysselsette flere titalls tusen personer i Norge, skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Det skaper alvorlig bekymring hos Finansavisens redaktør at jeg som næringsminister har ting jeg vil få utrettet. Det er selvsagt ikke så hyggelig å høre. Men det er nå engang slik at utfordringene i landet er store, og at denne regjeringen har klare ambisjoner for vår aktive næringspolitikk.

Regjeringen skal ikke bare sitte og håpe intenst at Norge klarer klimamålene og kanskje, hvis vi er ekstra heldige, samtidig bygger opp grønne verdikjeder. I stedet jobber vi hver dag for å få til nettopp dette, ved å legge til rette for nye lønnsomme arbeidsplasser, flere private investeringer og økt eksport.

Regjeringen vil mobilisere mest mulig privat kapital til prosjekter som kan bygge opp grønne næringskjeder i Norge. Vi har derfor innstilt virkemiddelapparatet slik at det fremmer Norge som et attraktivt sted å investere grønn, privat kapital. Og det ser vi allerede resultater av.

4 milliarder i statlige lån og garantier kan utløse en investering på 17 milliarder for Freyrs batterifabrikk i Mo i Rana

Et av målene er å etablere en full verdikjede i Norge med utvinning av mineraler og produksjon, distribusjon og gjenbruk av batterier. Batterimarkedet skal bli 20 ganger større frem mot 2030. Norge er godt rigget: Vi har verdensledende kompetanse i prosessindustrien, gode arealer, tilgang på kraft og Europas største forekomster av kritiske råmaterialer som mineraler og metaller.

«Vestre sørger for nesten all kapital til anlegg og bygg, mens de private investorene kommer med smuler», skriver redaktøren, og viser med det at han dessverre ikke kan ha fulgt helt med. 4 milliarder i statlige lån og garantier kan utløse en investering på 17 milliarder for Freyrs batterifabrikk i Mo i Rana.

I Arendal, hos Morrow, har staten med Siva gått inn med to tredjedeler av investeringen til eiendommen hvor en ny batterifabrikk nå bygges. Bygget skal leies på kommersielle vilkår. Vi har også bidratt med lån og tilskudd. Å bidra til tomter og sentral infrastruktur er bare ett av verktøyene vi bruker for å bli del av denne vekstnæringen. Dette er ikke å strø ukritisk om seg med skattebetalernes penger, slik redaktøren synes å mene. I løpet av få år kan en verdikjede for batterier sysselsette flere titalls tusen personer i Norge. Innen 2030 kan omsetningen i følge NHOs analyse nå 90 milliarder kroner, muligens mer. Men det forutsetter altså at vi klarer å tiltrekke oss de store private aktørene nå – og dette er noe av det jeg som næringsminister vil bidra til.

Vi har forslag om tiltak mot usaklig prisdiskriminering, og for å sikre åpen konkurranse om gode butikklokaler

Den aktive næringspolitikken er ikke redd for å utrette ting også i mer etablerte markeder. Vi er bekymret for konkurranseforholdene i dagligvarebransjen, og som jeg har sagt tidligere, er vi villige til å vurdere alle tiltak som kan bidra til bedre konkurranse. Vi har forslag om tiltak mot usaklig prisdiskriminering, og for å sikre åpen konkurranse om gode butikklokaler.

Når det gjelder dagligvarehandelens egne merkevarer og vertikal integrasjon, har ikke jeg, i motsetning til redaktøren, konkludert om virkningene dette har for konkurranse, pris og utvalg. Derfor vil vi utrede først.

Jeg er også opptatt av at Konkurransetilsynet skal ha nok muskler til å slå ned på forhold som svekker konkurransen. Derfor utreder vi nå hvordan vi skal gi dem mulighet til å gripe inn mot konkurranseutfordringer, selv om det ikke har skjedd brudd på konkurranseloven.

Fellestrekket er at dette handler om hvordan vi best kan legge til rette for tøff konkurranse som kan bidra til å gi forbrukerne lavere priser og bedre vareutvalg. I en tid med høye matpriser, er dette arbeidet viktigere enn noen gang. Det er merkelig at Finansavisens redaktør ikke synes det er bra at regjeringen tar skikkelig tak i et område der det har vært mangel på handlekraft.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap)