<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 3. des. 2022 kl. 11.27
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 531 ord
KJEMPET MOT FORENKLINGER: Tidligere hadde typografer monopol på å «sette» en avis, noe som etterhvert medførte betydelig dobbeltarbeid. Her fra 1977, da Trygve Hegnar var redaktør i avisen Blikk. Til venstre står typograf Bjørn Engebretsen. Foto: NTB

Hurra! Typografene jobber ikke i helsesektoren!

Helseplattformen i Midt-Norge kom i grevens tid, selv om det til tider var massive krefter som forsøkte å stoppe hele prosjektet, skriver Geir Balsnes i NTT Data Business Solutions.

Det er de teknologiske klyvene vi har tatt som har gitt oss den velstanden og det fantastiske samfunnet vi har i dag. Uten teknologi hadde vi aldri lykkes like godt med oljeutvinning, aluminiumsproduksjon eller fiskeoppdrett. Grunntanken bak teknologi er endring. Teknologi forutsetter endring.

Geir Balsnes. Foto: NTT Data

Mange av oss er gamle nok til å huske typografene. Da «desktop publishing» ble allment tilgjengelig på 80-tallet, protesterte typografene iherdig, de streiket for å hindre endringene som ny teknologi ga. De gamle heltene forsvant! Det var ikke nødvendigvis slik at de ikke ville ta i bruk ny teknologi, de ville bare ikke endre sine oppgaver.

Vår menneskelige skepsis til endring er dypt forankret. Den skaper utfordringer hver gang vi skal ta i bruk ny teknologi. De bedriftene som ikke har akseptert at endring er basis for ny teknologi eksisterer ikke lenger. De som har skjønt det er de store vinnerne. Over tid har også noen av de store vinnerne druknet i den neste teknologibølgen fordi de ikke husket hvor viktig endringsviljen var.

Heldigvis har ikke helsesektoren i Midt-Norge så mange «typografer» i staben – selv om det jobber noen der også. Innføringen av helseplattformen i Midt-Norge har fått mye negativ presse fordi de som ikke tror på endringene lett slipper til med sine katastrofeteorier. Krise og kritikk gir klikk.

Jeg savner ikke resept på papir. Jeg kommer ikke til å savne dagens fragmenterte helsesektor

For meg, som er diabetiker, vil det bety mye den dagen mine helsedata er samlet og tilgjengelig for de institusjonene og ekspertene som skal gi meg hjelp. Jeg gleder meg til at alle helseinstitusjoner får sikker tilgang til mine pasientdata slik at jeg er trygg på at riktig informasjon deles når jeg trenger behandling. Jeg savner ikke resept på papir. Jeg kommer ikke til å savne dagens fragmenterte helsesektor.

Hensikten med plattformen er at alle som behandler pasienter – og pasientene selv – har tilgang til riktige data til enhver tid. Bare slik kan vi som er pasienter være trygge på at riktig diagnose stilles på riktig grunnlag. Slik jeg, som teknolog, ser helseplattformen fra utsiden, er dette et prosjekt som virkelig har tatt endringsutfordringen på alvor. De har kalt prosjektet et organisasjonsendringsprosjekt. Det var ikke et IT-prosjekt. Det har vært bred involvering av brukerne og ekspertene fra dag én. Det har vært klar og tydelig ledelse på hva som er målet. Ledelsen har hatt et forankret mandat for de endringer som var nødvendige.

Nå hører vi i media om sykepleiere som får en mer effektiv hverdag og mer tid til pasientene. De legger bak seg årtier med tidsslukende papirarbeid. Jeg håper politikerne lytter til disse erfaringene. Jeg håper de bevilger penger til andre organisasjonsendringsprosjekter som leverer livsnødvendige funksjoner i samfunnet. Helseplattformen kom i grevens tid, selv om det til tider var massive krefter som forsøkte å stoppe hele prosjektet.

Hvis vi nå i tillegg til økt sikkerhet og høyere effektivitet også får mer ut av hver krone, er løsninger som den nye helseplattformen i Midt-Norge en «no-brainer». Hurra for at typografene ikke jobber i helsesektoren! Vi må slutte å snakke om teknologiprosjekter. Alt er endringsprosjekter. Teknologien skal bare støtte og muliggjøre – til det beste for alle!

Geir Balsnes

Direktør i NTT Data Business Solutions