<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 14. des. 2022 kl. 14.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord
IKKE SÅ PLANMESSIG SOM I SVERIGE OG DANMARK: Vi har en fenomenal velferdsstat som er bygd på et noe mindre fenomenalt energisystem, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bloomberg

En plan for energi?

Balansen mellom energi, velstand og miljø/klima er kompleks. Vi trenger en forvaltningsplan for energi, skriver Stig-Morten Knutsen.

Det er energikrise. Vi har merket det på strømfakturaen og på bensinprisen. Alle varer blir dyrere. Det koster mer å produsere det meste. Det er også natur- og klimakrise. Vi har toppmøter for klima og natur, og her i Norge har vi har forvaltningsplaner for miljøet. Kan en forvaltningsplan for energi bidra til å løse energikrisen?

Hvordan og fra hvor skal kraften til all vår elektrisitet komme? Hvor skal alle mineralene til batteriene, vindturbiner og solcellene utvinnes fra?
Stig-Morten Knutsen. Foto: UiT

Norge har i flere år vært kåret til verdens beste land å bo i. Men i en vurdering av vårt nasjonale energisystem, skårer vi ikke så høyt som vi kanskje kan ønske og tro. World Energy Council – et nettverk med mer enn 3.000 medlemmer fordelt på organisasjoner og stater inklusive Norge – publiserer hvert år hva de kaller World Energy Trilemma Index. Dette er en vurdering av 127 lands energisystem, hvor energisikkerhet, -tilgjengelighet, -kostnad («equity») og -bærekraft er evaluert. Den siste rapporten fra 2021 viser at Norge totalt sett er rangert på delt sjetteplass. Etter alle våre skandinaviske naboer og også etter for eksempel Sveits og Canada. Vi har en fenomenal velferdsstat som er bygd på et noe mindre fenomenalt energisystem.

Energisystemene er i rask endring. Vi har smertelig fått erfare at strømprisen – i alle fall i deler av landet – har vært tett koblet mot gassprisen. For å sørge for energisikkerhet i Europa, har bruken av kull økt. Både EU og andre institusjoner og land har publisert rapporter som viser at det kan bli mangel på en rekke mineraler som vi bruker daglig, og som vi vil behøve mer av når det skal bygges flere vindturbiner, lages mange solcellepaneler og enda flere skal ha elbil.

Elektrifisering av sokkelen, monstermaster, grunnrente og vindturbiner i reinbeiteområder er noen dilemmaer vi allerede drøfter i avisspalter og kommentarer. Og strømprisen, selvsagt. Hvordan og fra hvor skal kraften til all vår elektrisitet komme? Hvor skal alle mineralene til batteriene, vindturbiner og solcellene utvinnes fra? Tid og nøling rundt dette er ikke en luksus vi kan unne oss.

Balansen mellom energi, velstand og miljø/klima er kompleks – den involverer flere ulike fagområder, etater og departementer. Et forvaltningsplansystem for energi vil kunne bidra til enda bedre og effektive prosesser for både bærekraftig, sikker og tilgjengelig energi.

Stig-Morten Knutsen

Norges representant i FNs ekspertgruppe for ressurser (EGRM/UNECE/FN)

Geolog og forfatter