<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 14:38 14. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
ARRESTERT ETTER KONKURS: Sam Bankman-Fried i FTX opererte fra Bahamas og forsynte seg villig av kundenes innskudd.  Foto: Bloomberg

Cowboykulturen i krypto er snart borte – fra Europa

Europa leder an med ny kryptoregulering. De nye reglene kommer også til Norge, skriver Marius Blaker Høgevold i Firi.

«Frihet under ansvar» er et koselig prinsipp i norsk oppdragelse og arbeidsliv, men det fungerer dårlig for typer som Sam Bankman-Fried (30) i FTX. Han drev en av verdens største kryptobørser fra Bahamas, inntil det ble oppdaget at selskapet brukte kundemidler som om de var deres egne.

Marius Blaker Høgevold. Foto: Firi

Det har vært total mangel på selskapsstyring; selskapet har hverken hatt et styre eller en økonomidirektør. Det fantes heller ingen ansattlister eller oversikt over disponible bankkonti. Hvorfor fikk de holde på slik i utgangspunktet? Fordi reguleringene ikke er gode nok.

I Norge og mange andre land er kryptobørser stort sett regulert av lokale lover om hvitvasking og terrorfinansiering. Heldigvis er det mer omfattende reguleringer på vei i EU, som også kommer til Norge. Snart trer MiCA (Markets in Crypto-Assets) i kraft, hvis formål er å definere tydelige rammebetingelser på tvers av EU, samt å verne forbrukerne. Samtidig kommer det et nytt og strengere lovverk for hvitvasking og terrorfinansiering (ToFR). Til tross for at arbeidet har tatt fem år, fortjener EU skryt for å være lengst fremme i verden. MiCA kan fort bli malen når USA nå skal utarbeide sin regulering.

Så hva er de viktigste konsekvensene for kryptobørsene og deres kunder?

  • Kundemidlene må være adskilt fra øvrige selskapsmidler, slik at kundemidlene er trygge også ved en konkurs
  • Børsene er i større grad ansvarlig for tap av kundemidler som følge av hacks eller operasjonelle feil
  • Travel rule: Før en børs godkjenner en overføring, må den sikre at midlenes opprinnelse er i henhold til loven om hvitvasking og terrorfinansiering
  • Selskapsstyring: Tydelige krav til drift, organisasjon og governance

Flere av de store internasjonale børsene har en lang vei å gå for å etterleve de nye reguleringene. I Norge har vi i Firi tett dialog med relevante aktører som Finanstilsynet, Skatteetaten, Økokrim og ikke minst bankene. Vi ble nærmest født med MiCA på bena, og ser frem til at konkurrenter snart blir underlagt de samme reguleringene som vi har trent mot i årevis. For eksempel har vi allerede adskilt kundemidlene fra selskapsmidlene slik at de er trygge dersom vi skulle gått konkurs.

Det nye lovverket er et etterlengtet og nødvendig steg for å sikre forbrukervernet på den ene siden, og forbedre bransjens renommé på den andre siden.

Marius Blaker Høgevold

Driftsdirektør i Firi