<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 14. des. 2022 kl. 14.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
IKKE HELGRØNT: Selv om det ikke er direkte utslipp fra vindkraft til havs, er det til dels betydelige utslipp fra andre deler av verdikjeden, skriver Elise Johansen (t.v.) og Tonje Hagen Geiran. Foto: Kari Sandbukt

Kan være betydelige, indirekte utslipp fra havvind

Linken mellom innovasjon og bærekraft innen havvind burde vært forsterket, skriver Elise Johansen og Tonje Hagen Geiran i Wikborg Rein.

Regjeringen la nylig frem et høringsnotat om tildeling av areal for havvind i norske havområder. Bærekraft er løftet frem som et viktig tema og er inkludert både i prekvalifiseringskriteriene for Sørlige Nordsjø II og i de kvalitative kriteriene for Utsira Nord.

Regjeringen foreslår bærekraftskriterier på følgende fire områder:

  • Klimafotavtrykk
  • Sameksistens
  • Resirkulering og gjenbruk
  • Arealeffektivitet

Et lavt klimafotavtrykk vil etter regjeringens forslag bli vektet positivt, og det legges opp til at søkerne må ha gjennomført analyser av fotavtrykket for vindparken per kW installert kapasitet. Systemgrensene for beregningene er ikke spesifisert og det er heller ikke tydeliggjort hvilken metodikk som skal benyttes. Dette er viktige parametere som det må kommenteres på i høringen.

Regjeringens tilnærming til innhenting av mer kunnskap om klimagassutslippene fra denne næringen er etter vårt syn et godt grep. Selv om det ikke er direkte utslipp fra vindkraft til havs, er det til dels betydelige utslipp fra andre deler av verdikjeden. Også forslaget om at aktørene må ha en plan for resirkulering og gjenbruk av større elementer i vindparken, og at det må lages estimater over andelen resirkulerte materialer er positivt slik vi ser det.

Det er etter vårt syn en svakhet at forholdet til miljø og marin økologi nærmest ikke er berørt. Likeså burde linken mellom innovasjon og bærekraft vært forsterket gjennom å sette bærekraft som et konkret tema under innovasjonskriteriet. Et viktig formål ved bruk av bærekraftskriterier er å fremme teknologiutvikling og innovasjon. Dette kan også gi norsk havvindindustri et konkurransefortrinn. Konsekvensen av å ikke være tydelige eller ambisiøse nok i kravene som stilles til bærekraft er at denne muligheten forspilles.

Høringsfristen er kort, så nå gjelder det for aktører i bransjen å sette seg inn i hva dette innebærer for deres prosjekter og komme med innspill som sikrer at norsk havvind kommer riktig ut fra startblokken.

Elise Johansen

Tonje Hagen Geiran

Ledere av Wikborg Reins bærekraftsteam