<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 21. des. 2022 kl. 15.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 506 ord
VIL VIDEREFØRE SKATTEFRI ARV: Jeg mener mennesker har en naturlig trang til å trygge sin egen familie, skriver Hans Andreas Limi (FrP). Til venstre for ham står finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB

Arveavgift – en trussel mot eiendomsretten

En samlet høyreside bør være enig om å begrave forslaget om arveavgift, skriver Hans Andreas Limi (FrP).

Skatteutvalget har foreslått å innføre en ny arveavgift. Det er synd for alle dem som setter økonomisk bærekraft og eiendomsretten høyt. Fremskrittspartiet er prinsipielle motstandere av arveavgiften, uansett hvor «fornuftig» enkelte mener den er. Hadde det utelukkende vært opp til FrP, hadde arveavgiften for lengst vært gravlagt. Det burde en samlet høyreside være enige om.

Arveavgiften ble i sin helhet fjernet fra og med 2014. Det var en viktig seier for FrP i regjering. Vi mente da, og mener fortsatt, at penger man har tjent gjennom et liv ikke skal beskattes når de går videre til neste generasjon. Det handler om at man skal være fri til å bestemme hva som skjer med sin egen eiendom, også etter sin egen død.

Det er ikke bare fordi pengene er blitt beskattet mange ganger, gjennom inntektsskatt, arbeidsgiveravgift, eventuell utbytteskatt, potensiell formuesskatt, eiendomsskatt og at det ikke er blitt brukt på å betale moms på alle varer man har forbrukt gjennom et langt liv. Det handler om noe mer.

FrP mener at eiendomsretten i størst mulig grad skal respekteres. Det betyr at du skal få bestemme mest mulig over deg selv, det du eier og det du skaper. Det gjelder uansett hvordan du velger å bruke det du eier – om det er til ferier, matvarer, fester, sparing eller om du skal la dem gå i arv. En arveavgift rokker ved dette prinsippet – du skal ikke lenger få bestemme hva som skjer med din eiendom når du en gang går bort.

Arveavgiften sier ikke noe om utgangspunktet ditt eller hvor mye du har hatt i lønn, den viser bare hvor mye som er igjen når du er ved sluttstreken

En sentral del av det å være menneske er å ta vare på dem som er rundt seg. Mange av oss har tegnet forsikringer for å sikre dem rundt oss om vi går bort. Det er også en av grunnene til at mange av oss velger å spare, ikke til ny bil eller litt større hytte, men for å sikre våre kjære den dagen vi ikke er mer. Jeg mener mennesker har en naturlig trang til å trygge sin egen familie.

Arveavgiften handler altså ikke først og fremst om den som mottar arven, men om dem som gir den. Det er hovedforskjellen mellom FrP og sosialistene.

Et annet godt argument mot arveavgiften er at den straffer folk som har vært flinke til å spare. For hvorfor er det slik at de som har vært flinke til å forvalte verdiene de har skapt og spart penger for å trygge familiene sine skal beskattes, mens de som har ødslet vekk verdiene sine skal slippe helt unna?

Arveavgiften sier ikke noe om utgangspunktet ditt eller hvor mye du har hatt i lønn, den viser bare hvor mye som er igjen når du er ved sluttstreken. Slik sett er den potensielt svært usosial og enormt urettferdig.

Nå må alle gode krefter mobilisere mot den foreslåtte arveavgiften, slik at den én gang for alle legges på den ideologiske gravhaugen.

Hans Andreas Limi

Finanspolitisk talsperson i FrP