<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Vi klarer ikke produsere nok boliger

Internasjonale forskere frykter boligsmell i Norge. Her hjemme er langt fra alle ekspertene enig.

Publisert 27. juni 2012 kl. 08.51
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
Bjørn-Erik Øye. Foto: Finansavisen.

Internasjonale forskere ser nå flere faresignaler i det norske boligmarkedet , og sammenligner det med det amerikanske og flere europeiske markeder.Partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, påpeker overfor VG at det til tross for høy etterspørsel bygges altfor få boliger i Norge. Slik var det ikke i de landene der boligprisene har stupt.Her hjemme bygges det 28.000 boliger i år. Før krakket i USA lå boligproduksjonen i landet på et nivå som tilsvarer 70.000 boliger årlig. I Danmark ville boligbyggingen tilsvart 40.000 boliger, mens det i Spania ville tilsvart hele 120.000 boliger i Norge hvert år i tre år.- I disse landene utløste forventninger om prisvekst svært høy produksjon av boliger i flere år. I Norge klarer vi ikke å produsere nok boliger, sier Øye til avisen.Også forskningsleder ved Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Viggo Nordvik, er ifølge VG kritisk til spådommene om en boligboble.- Jeg tror at vi ikke har en boligboble. Videre tror jeg at det er begrenset lærdom å trekke ut av en direkte sammenligning med USA, sier Nordvik, og viser til at mange amerikanere med lav inntekt likevel fikk boliglån med svært høy rente.Følg HegnarOnline på Facebook her!