Mange får i disse dager beskjed fra kommunen om at eiendomsskatten øker.- Vår erfaring er at vedtakene ofte er meget tynt begrunnet, sier senioradvokat Egil Stefan Eilertsen i Advokatfirmaet Wiersholm til Finansavisen.Kommunene tok i 2013 inn 8,9 milliarder kroner i eiendomsskatt, ifølge tall fra Kommunesektorens organisasjon (KS). Ifølge en undersøkelse gjennomført av KS før jul blant 78 av landets kommuner, planla de betydelige økninger i eiendomsskatten for 2015, i snitt opp 15 prosent, for å bøte på skattesvikt på andre områder, skriver avisen.Ifølge tall fra Skatteetaten mottok de i fjor 596 klager fra innbyggere i de 22 kommunene som da hadde valgt å benytte seg av denne metoden for beregning av eiendomsskatt.De som i disse dager har fått beskjed om hva eiendomsskatten blir for 2015, og ønsker å klage, har da seks uker på seg.Finansavisen forteller hvordan du klager på eiendomsskatten:
- Det første du må gjøre er å finne ut om kommunen fastsetter eiendomsskatten på bakgrunn av takst eller boligens formuesverdi i ligningen.Det første du må gjøre er å finne ut om kommunen fastsetter eiendomsskatten på bakgrunn av takst eller boligens formuesverdi i ligningen.
- Hvis det er det sistnevnte, må man foreta en tallkontroll for å sjekke at grunnlaget hentet fra ligningen er korrekt. Hvis det ikke er det, er det lett å klage på dette.Hvis det er det sistnevnte, må man foreta en tallkontroll for å sjekke at grunnlaget hentet fra ligningen er korrekt. Hvis det ikke er det, er det lett å klage på dette.
- Hvis grunnlaget fra ligningen er korrekt, er det neste man må sjekke om formelen for utregning av eiendomsskatt er brukt riktig. Da settes formuesverdien på bolig til hundre prosent, før det trekkes av 20 prosent, og deretter beregnes eiendomsskatten med en sats fastsatt av kommunen, på mellom to og syv promille. Hvis dette ikke stemmer, klag direkte til overtakstnemnden/klagenemnden i kommunen.Hvis grunnlaget fra ligningen er korrekt, er det neste man må sjekke om formelen for utregning av eiendomsskatt er brukt riktig. Da settes formuesverdien på bolig til hundre prosent, før det trekkes av 20 prosent, og deretter beregnes eiendomsskatten med en sats fastsatt av kommunen, på mellom to og syv promille. Hvis dette ikke stemmer, klag direkte til overtakstnemnden/klagenemnden i kommunen.
- Skal man påklage formuesverdien i ligningen, må det rettes til skattekontoret. Riktig størrelse på boligen og anvendelse av riktig kvadratmetersats er da sjekkpunktene.Skal man påklage formuesverdien i ligningen, må det rettes til skattekontoret. Riktig størrelse på boligen og anvendelse av riktig kvadratmetersats er da sjekkpunktene.
- Hvis eiendomsskatten er beregnet med bakgrunn i takst, bør man innhente opplysninger fra kommunen om hva slags sjablonger, eller retningslinjer, de bruker. For eksempel hvilken kvadratmeterpris for eiendommen som legges til grunn, om det anvendes bunnfradrag, og om størrelsen på boligen er riktig.Hvis eiendomsskatten er beregnet med bakgrunn i takst, bør man innhente opplysninger fra kommunen om hva slags sjablonger, eller retningslinjer, de bruker. For eksempel hvilken kvadratmeterpris for eiendommen som legges til grunn, om det anvendes bunnfradrag, og om størrelsen på boligen er riktig.
- Man bør også kontrollere om det er grunn til å tro at eiendommen er taksert likt med sammenlignbare eiendommer i området. Eiendomsskattelistene er offentlige i minst tre uker etter kunngjøring. Sjekk kommunens nettside eller lokalpressen for kunngjøringen.Man bør også kontrollere om det er grunn til å tro at eiendommen er taksert likt med sammenlignbare eiendommer i området. Eiendomsskattelistene er offentlige i minst tre uker etter kunngjøring. Sjekk kommunens nettside eller lokalpressen for kunngjøringen.
- Skal man klage rettes den til overtakstnemnden i kommunen.Skal man klage rettes den til overtakstnemnden i kommunen.