<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Dette skaper usikkerhet i boligmarkedet

Richard Donnell i Hometrack mener brexit skaper usikkerhet i det britiske boligmarkedet.

  Publisert 29. juni 2016 kl. 11.35
  Oppdatert 29. juni 2016 klokken 11.35
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 264 ord
  Brexit til besvær i boligmarkedet
  Richard Donnell i Hometrack mener brexit skaper usikkerhet i det britiske boligmarkedet.

  - Boligmarkedet er en funksjon av forbrukertilliten, og husholdningenes vilje til å delta i boligmarkedet, sier Richard Donnell som er direktør i analysebyrået Hometrack.I en markedsoppdatering fra selskapet sier Hometracks analytikere at de ikke venter et større prisfall med det første, men at de samtidig venter påvirkning på markedsaktiviteten.- Et bredere boligprisfall fordrer at noen tvinges til å selge. På kort sikt er det usannsynlig å se en økning i tvangssalg. De mest sannsynlige driverne for det vil være høyere lånerenter eller økt arbeidsledighet, skriver de i rapporten.Les også: Oljefondet tungt inne i krise-eiendomHometrack understreker også at det vil være for tidlig å si hvordan uroen i finansmarkedene vil påvirke lånekostnader og arbeidsmarkedet.I forkant av EU-valget har finansminister George Osborne uttalt at han venter en nedkjøling av boligmarkedet, som er en hjørnestein i britiske privatformuer, dersom landet skulle velge å tre ut av EU.Økning i låneopptak før valgetTirsdag formiddag fikk vi statistikk fra Bank of England som viste at det ble innvilget 67.042 boliglånsøknader i mai. Dette var 803 flere enn i april og ifølge Reuters er dette 1.792 flere enn analytikerne ventet.Samtidig økte forbrukernes kreditt 9,9 prosent på årsbasis i mai. Dette er den største årlige økningen siden november 2005.- Alt i alt viser tallene at det britiske lånemarkedet var robust måneden før britene stemte for å forlate EU, kommenterer Reuters.I etterkant har pundet falt til de laveste nivåene mot dollar siden 1985, og to kredittratingbyråer har nedgradert den britiske statsgjelden.Tall fra British Bankers' Association viser at nettoøkningen i lån, som lagger i forhold til innvilgede lån, også økte mer enn ventet i mai.