<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene roer seg: - Toppen er nådd

Ser vi et skifte nå? (oppdatert og utvidet)

    Publisert 3. mars 2017 kl. 11.03
    Oppdatert 3. mars 2017 klokken 11.41
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 746 ord

    Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,8 prosent i februar.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent.Årsveksten på landsbasis er 13,0 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 13,0 prosent høyere enn i februar 2016.- Toppen er nåddDette er opp fra januar, da årsveksten kom inn på 12,4 prosent.DNB Markets anslo denne gangen 0,5 prosent sesongjustert vekst i februar.- Vi ser nå tendenser til at veksten i boligprisene går fra sterk til mer moderat. 12-månedersveksten fikk seg riktignok en knekk oppover, men dette skyldes at februar var overraskende svakt, forklarer administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge på presentasjonen som ble overført på Hegnar.no.- På 12-månedersveksten tror vi nå at toppen er nådd. Vi forventer at denne tikker nedover i månedene fremover, til godt under 10 prosent, fortsetter han.- Helt ekstrem vekstIkke overraskende ble Oslo prisvinneren i februar, med 1,6 prosent prisoppgang.Sandnes og Haugesund hadde den svakeste veksten, det vil si med 0,1 prosent.I Oslo er nå 12-månedersveksten oppe i 24 prosent. - Det er nå knapt nok en bydel i Oslo som ikke har 20 prosent årlig vekst. Det er helt ekstremt, og vi håper vi får rett i vår spådom om at 12-månedersvekst kommer kraftig ned, sier Dreyer.Han peker på fortsatt sterk vekst i områdene rundt Oslo. For eksempel kan både Follo og Bærum vise til 1,1 prosent oppgang i februar.Salgsvolumet stiger stort sett over hele landet - med unntak av nettopp hovedstaden. Her falt antall salg over 13 prosent i februar alene.- Oslo er den eneste av de store byene med nedgang i salget så langt i år, forteller Eiendom Norge-direktøren.- Store regionale variasjoner6.123 bruktboliger ble solgt i februar, 5,3 prosent færre enn i februar 2016.- Hittil i 2017 har det vært høy aktivitet og mange bolighandler, det er kun i 2015 det har vært solgt flere boliger enn så langt i 2017. Det er store forskjeller i aktivitetsnivået rundt om i landet, der Stavanger utmerker seg av de store byene med 59 prosent flere solgte boliger hittil i år sammenlignet med i fjor, sier Dreyer i en pressemelding.Samtidig ble 6.878 boliger lagt ut for salg i februar 2017, 2,4 prosent færre enn i samme måned i fjor. Hittil i år er det lagt ut tilnærmet likt antall boliger for salg som i 2016.- Det er store regionale variasjoner i tilbudssiden, selv om det for landet totalt er likt som i fjor. I Bergen og Oslo er det lagt ut vesentlig færre boliger for salg så langt i år, mens i Stavanger og Trondheim har det vært en større økning. Disse forskjellene kan få en betydning for utviklingen i de regionale markedene i månedene som kommer, sier Dreyer.Kjapt i Drammen og BergenStavanger utmerker seg altså med en oppgang i antall salg så langt i år på 59 prosent.- Vi ser antydninger til bedring prismessig, men på salgstid og -volum ser vi det tydeligere, sier Dreyer.På landsbasis tok det i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i februar 2017, mot 41 dager i februar 2016.Drammen hadde den raskeste formidlingstiden med 12 dager, foran Oslo på 13 dager.- Flere bydeler i Oslo har under 10 dagers formidlingstid på leiligheter, men dette ser vi også i noen bydeler i Bergen. Vi ser et større press i markedet der. Lite nytt kommer ut, og tilbudssiden faller kraftig, sier Eiendom Norge-direktøren på pressekonferansen. Blant byene tok salgene lengst tid i Haugesund, med 80 dager.Dreyer synes det fortsatt er for tidlig å si om boliglånsforskriften har fått effekt i boligmarkedet.- Vi forventer at den innstrammede forskriften vil dempe markedet mer i de kommende månedene, og da sannsynligvis spesielt i Oslo. Det er grunn til å anta at noe færre førstegangskjøpere nå får boliglån, samt at det blir noe færre som får store lån til de aller dyreste boligene og sekundærboliger, sier han.OBOS og GarantiTidligere denne uken viste statistikk fra OBOS at prisene i Oslo-området steg 0,1 prosent fra januar til februar, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 65.066 kroner.De siste 12 månedene  har prisene dermed steget 22,0 prosent, og årsveksten er dermed ned fra 27,1 prosent i januar.Tall fra Garanti Eiendomsmegling viste at gjennomsnittsboligen falt 0,6 prosent i pris i februar, til 37.486 kroner per kvadratmeter.Prisoppgangen de siste 12 månedene er 9,6 prosent.12-månedersveksten faller dermed kraftig fra januar, da den var på 14,7 prosent.- Etter kraftig økning i januar justerer prisene seg noe denne måneden. 2017 har startet friskt, med en prisoppgang siden nyttår på 3,7 prosent. Dette er en god start på boligåret 2017, sa Garanti-sjef Stein Drogseth i en kommentar.