<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vil fremstå som gullalderen i eiendomsmarkedet

Det har gått over ni år siden brødrene Olav H. og Gunnar Frederik Selvaag tok over stafettpinnen og gikk inn i konsernledelsen i Selvaag. Det sitter fortsatt friskt i minnet.

Publisert 23. okt. 2017 kl. 09.55
Oppdatert 30. aug. 2019 klokken 03.10
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 909 ord
Utbyggerne - Episode 2: Selvaag-brødrene

UTBYGGERNE: – Da hadde vi det ganske stritt. Det var midt i finanskrisen, og vi følte et veldig ansvar for arbeidsplasser og det å skulle drive virksomheten videre, men på vår måte, forteller Olav H. Selvaag.– Og vi var jo egentlig ikke rigget for dårligere tider den gangen. Det var masse oppsigelser og tøffe tider, supplerer Gunnar Frederik Selvaag fra sidelinjen.– Ja, vi gjorde mange strategiske endringer i løpet av ganske kort tid, og det var vel den gangen jeg virkelig følte på dette med ansvar; her må vi brette opp ermene og gjøre noen ordentlige grep for å sørge for at vi er like sterke igjen om ti år, fortsetter Olav H. SelvaagSiden 2008 har Selvaag som konsern hatt en eventyrlig utvikling, og i 2012 tok brødrene Selvaag Bolig på børs. Selskapet leverte et rekordår i 2016, både i omsetning og antallet solgte boliger, og Selvaag Gruppens 2016-resultat lå milevis over alt konsernet har klart tidligere år.Selvaag-brødrene:

  • Selvaag Gruppen ble stiftet av Olav Selvaag i 1953.
  • Barnebarna Olav H. Selvaag (48) og Gunnar Frederik Selvaag(41) tok over styringen av Selvaag Gruppen etter sin far Ole Gunnar Selvaag i 2008.
  • De eier i dag 92,7 prosent av selskapet, mens faren Ole Gunnar Selvaag eier resten.
  • For utenom en rekke styreverv på kryss og tvers innen konsernet er Olav H. Selvaag(48) og Gunnar Frederik Selvaag(41) styreledere i henholdsvis Selvaag Bolig og Selvaag Eiendom.
  • Kapital har vurdert Selvaag-familiens formue til 5,5 milliarder kroner, og har plassert dem på plass 37. på listen over Norges 400 rikeste.
Siden nyttår har boligprisene i Oslo falt 3,0 prosent, og fra toppen i april har Oslo-prisene falt 8,4 prosent.– Det er ingenting som bygges på spekulasjon, det er boligsalgskrav, og som Olav sier; det er ikke noen boliger som står tomme, sier Gunnar Frederik Selvaag.Se episode 2 av Utbyggerne med Gunnar Frederik og Olav H. Selvaag på Hegnar.no kl. 10 i dag.Dette er «Utbyggerne»:

– Det blir fort en rekyl– Hva tenker dere om boligprisfallet i Oslo?– Det er et utslag av boliglånsforskrifter og psykologi. Vi tror at markedet kommer tilbake, og man får en prisstigning i løpet av 2018. Men det er viktig at det ikke kommer tilbake på det nivået vi så i fjor, sier Gunnar Frederik Selvaag.– Vi får bare håpe boligbyggingen ikke stopper for mye. Da vil det gå fra grøftekant til grøftekant, skyter Olav H. Selvaag inn fra siden.Får man en kraftig oppbremsing i boligbyggingen, frykter Olav H. Selvaag utfallet.– Resultatet blir at hvis man ikke får solgt og kommer i gang, så blir det stopp i produksjonen noen år eller for en periode, som fører til en knapphet eller for liten tilførsel av boliger et par år etter. Det blir fort en rekyl på den «dippen» man har nå, hvis man ikke kommer i gang med boligbyggingen på et litt høyere nivå enn man har i dag, sier Olav H. Selvaag.Bygges det for mye?– Dere nevner boligprisforskrifter, og psykologi, men det kommer også veldig mange nye boliger ut på markedet i år. Dere har ikke bygget for mye?– Nei, nei, kommer det unisont fra Selvaag-brødrene.– Det her er Baard (Schumann, adm. direktør i Selvaag Bolig, journ. anm.) veldig god til å fortelle om, men det er litt myte at det kommer altfor mange boliger i markedet. Det er solgt mange boliger, men leveringstiden er over to–tre år. Vi mener ikke på noen måte at det bygges for mye boliger, sier Olav H. Selvaag.– Pluss at det er ganske lett å forutsi hvor mye som kommer de neste par årene. Det har nok sannsynligvis vært balanse i markedet den senere tid, men at det har vært bygget for mye, det mener vi ikke, supplerer Gunnar Frederik Selvaag, før broren skyter inn fra sidelinjen;– Det er ikke noen boliger hvor folk ikke bor, ikke sant? De har stort sett solgt alt som er under bygging, og det bor mennesker i alle boliger som er ferdigstilt, sier Olav H. Selvaag.– Vil bli vanskeligere– Det har vært veldig lett å tjene gode og store penger på eiendom de siste årene. Kommer det til å bli lettere eller vanskeligere i fremtiden?– Jeg tror ikke det blir lettere. Jeg tror vi har vært gjennom en historisk, veldig attraktiv periode i eiendom, med lave renter og gode økonomiske tider. Rentenivået har vært viktig, fordi gearing er en del av det som gjør at man har kunnet tjene store penger på eiendom. I tillegg har vi hatt en periode hvor mange internasjonale aktører har begynt å åpne øynene for Norge. Det vil kanskje fortsette, men vi har vært gjennom en ordentlig gullalder i eiendom de siste 20 årene, svarer Olav H. Selvaag.– Hvis perspektivet er vår levetid, tror jeg ikke det blir like lett i fremtiden, supplerer Gunnar Frederik Selvaag, og fortsetter;– Jeg tror dette i ettertid vil fremstå som gullalderen i Norges historie, så vi må være forberedt på at det vil bli vanskeligere å skape verdier i fremtiden.HegnarTV har i løpet av sommeren og høsten 2017 møtt en rekke av Norges største utbyggere fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. De har vært med fra første spadetak, og eier, styrer eller leder bolig- og hytteutbyggingen i Norge i dag. I «Utbyggerne» forteller de hvordan det hele startet, deler erfaringer og tanker om markedet, de forteller hvorfor de har valgt å gi gass og satse, og hva de tenker om veien videre. Serien består av syv episoder, og hver episode slippes hver mandag kl.10 på Hegnar.no frem til mandag 27. november.