<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brødrene Østerhus har tjent mer enn 1,3 milliarder på bolig

- Grunnlaget vi la i nedgangstider ble springbrettet til den enorme utviklingen vi har sett frem til i dag, sier Njål Østerhus. 

Publisert 13. nov. 2017 kl. 09.55
Oppdatert 13. nov. 2017 klokken 23.20
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 730 ord
Utbyggerne - Episode 5: Njål Østerhus

UTBYGGERNE: - Det har vært en lang, strategisk satsning. Vi har bygget det opp helt fra bunnen av. Cato (red.anm: Cato Østerhus, broren til Njål) og jeg var de første ansatte med hver vår verktøykasse, og vi har lært alt fra bunnen av, forteller administrerende direktør og eier, Njål Østerhus i episode fem av Utbyggerne.Han og broren, Cato Østerhus, eier selskapet Øster Hus Gruppen sammen, med en eierandel på 50 prosent hver.- Et mål om å komme opp og fremPå spørsmål om hvordan markedet har endret seg siden firmaets oppstart i 1974, svarer Østerhus:- Markedet var nok enklere den gang, men vi hadde ikke kunnskap om det. Det er underveis vi har tilegnet oss kunnskapen til å kunne satse videre og ekspandere videre.De ti siste årene har Cato og Njål Østerhus tjent 1,3 milliarder kroner, og i 2014 omsatte konsernet for 1,5 milliarder kroner.- Hadde dere noen ambisjoner om at det skulle vokse til det Øster Hus har blitt i dag?- Ja, vi hadde et mål om å komme opp og frem. I 1992 var vi 22 ansatte og 17 av dem er fortsatt med i selskapet, og det har vært en viktig bærebjelke i organisasjonen. Den lange solide kulturen, sier Østerhus.LES OGSÅ: Tok sjansen og bommet - sitter med 192 usolgte boligerFinanskrisen ble springbrettetNår han ser tilbake på de siste 40 årene er det noen hendelser som har bidratt ekstra til suksesshistorien.- Det er klart det har vært satsningen totalt sett, men vi satset utrolig mye under finanskrisen i 2008 og 2009. Vi bygde mye usolgte boliger, som vi da fikk effekt av når markedet snudde. Så det var i grunnen grunnlaget vi la i nedgangstider som ble springbrettet for den enorme utviklingen vi har sett frem til i dag, sier Østerhus, og fortsetter;- Vi hadde en prognose om å nå en omsetning på to milliarder i 2017, men det har slått feil. I fjor ble det bare én milliard, selv om det også er mye, og vi kom ut av det -  til tross for lavere omsetning i forhold til prognoser, med et solid driftsresultat før skatt, forteller byggherren.Han peker på at deres styrke er at de har en egen evne til omstilling og en bunnsolid egenkapital som gjør at de har handlekraft til å ta de rette beslutningene.LES OGSÅ: - Hytteprosjektene våre har gått helt vanvittig- For godt til å være santEtter finanskrisen i 2008-2009, ble Stavanger rammet av en ny krise, da oljeprisen i 2015 falt fra godt over 100 dollar fatet og ned på tyvetallet i begynnelsen av 2016.- Hva tenkte du som boligutbygger da?- Før den tid, når det gikk så enormt godt, så sa Cato og jeg til hverandre at dette er for godt til å være sant. Dette kan ikke vare evig, vi må ta inntekt og posisjonere oss ut, slik at vi er klare når nedgangen kommer. Vi måtte ha en plan hvis den skulle komme. - Så allerede når vi var på topp, tenkte vi at dette kunne snu for det var for godt til å være sant.LES OGSÅ: Boligutbygger: - Nå er det full fart igjen- Hva gjorde dere helt konkret?- Vi samlet egenkapital og tok lite utbytte, og la til grunn at vi måtte ha evnen til å gi gass og tilpasse oss markedet når det stoppet opp. Det resulterte at vi i 2016 kontraherte graveentreprenører for over 200 millioner kroner, som er det doble av det vi i snitt har gravet for de fem siste årene. Vi har nå mange boligfelt som vi graver ut og skal ha klare. Håpet er at når markedet snur, har vi gravd og støpt ferdig og er klare til å ta imot kundene, sier Østerhus.- Om vi lykkes eller ikke, det vet vi ikke, men det er verdt å satse, sier Østerhus.SE HELE INTERVJUET MED NJÅL ØSTERHUS HER!Dette er «Utbyggerne»:HegnarTV har i løpet av sommeren og høsten 2017 møtt en rekke av Norges største utbyggere fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. De har vært med fra første spadetak, og eier, styrer eller leder bolig- og hytteutbyggingen i Norge i dag. I «Utbyggerne» forteller de hvordan det hele startet, deler erfaringer og tanker om markedet, de forteller hvorfor de har valgt å gi gass og satse, og hva de tenker om veien videre. Serien består av syv episoder, og hver episode slippes hver mandag kl.10 på Hegnar.no frem til mandag 27. november.