<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Østerhus-brødrene øyner to milliarder - igjen

Når boligmarkedet snur, ligger brødrene først i løypa.

Publisert 15. nov. 2017 kl. 13.50
Oppdatert 15. nov. 2017 klokken 14.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
Utbyggerne - Episode 5: Njål Østerhus

I vår seneste episode av TV-serien Utbyggerne har Hegnar.no snakket med Njål Østerhus.Sammen med broren Cato eier og driver han Øster Hus Gruppen, Rogalands største utbygger.Les også: Brødrene Østerhus har tjent mer enn 1,3 milliarder på bolig- Det er alfa omega- Vi burde kanskje ha tatt innover oss psykologien i boligmarkedet enda mer, men har valgt å følge vår strategi, basert på tyngdekraften vi har. Vi er villige til å gamble og satse, og i verste fall tape noe hvis vi tar feil, sier Njål Østerhus.Han innrømmer at han er den mest risikoglade av de to brødrene, men at storebror støtter de fleste valgene hans.- For å følge en slik strategi, må du ha bunnsolid egenkapital og Norges beste bank i ryggen - og som kan finansiere alt for deg. Vi har én leverandør - DNB - og et godt samarbeid med dem. Det å ha en betydelig egenkapital, og en bank som skjønner bransjen - er alfa omega i dette, sier Østerhus.Les også: - Det blir pinlig. De skulle hatt juling hele gjengenBygde opp bufferNoe av denne egenkapitalen ble bygget opp i tiden før oljeprisen stupte.- Før den tid gikk det jo så enormt godt at Cato og jeg sa til oss selv: dette er for godt til å være sant, og kan ikke være evig. Vi bestemte oss for å ta litt inntekt og posisjonere oss ut for å ha planen klar hvis nedgangen skulle komme. Så allerede da oljeprisen var på topp, tenkte vi at dette kunne snu, forteller Østerhus.- Vi samlet opp egenkapital, tok ut lite utbytte, og la til grunn til at vi måtte ha evnen til å gi gass når markedet stopper, legger han til.Graver og støperDette resulterte i at Øster Hus Gruppen i fjor kontraherte graveentreprenører for over 200 millioner kroner.- Summen var det doble av hva vi i snitt hadde gravd for i de fem årene før dette. Vi har nå nye boligfelt som vi graver og støper, og som skal være ferdig når markedet snur. Om vi lykkes eller ikke vet vi ikke, men det er verdt å satse på, sier Østerhus.Utbyggeren har tidligere feilet med et omsetningsmål på to milliarder kroner, men regner nå med å klare denne milepælen i 2021.- For å få til dette, må markedet bli bedre enn i dag. Men markedet trenger ikke å bli vesentlig mye bedre, så lenge vi graver og støper så mye som vi gjør, og er så fremoverlente som vi er for å få boliger klare for salg, fortsetter Østerhus.