<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Andreassen spår boligprisfall neste år

Publisert 12:45 26. des. 2018
Oppdatert 12:57 26. des. 2018
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 266 ord

(Finansavisen): - Scenariet er at januar blir nær null i prisvekst mot normalt to prosent, med mange usolgte objekter som veltes over på de neste måneder, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen, til Finansavisen.Han spår boligprisene ned tre prosent i 2019. - Husholdningene fortsetter å konsolidere sine finanser i 2019 etter et svakt andre halvår 2018 for vare­konsum og Oslo Børs. BNP-veksten blir om lag 1,5 prosent, drevet av økte olje- og industriinvesteringer, samt moderat vekst i offentlige utgifter, slik Nasjonalbudsjettet forespeiler. Lønnsveksten forbli moderat, uten fare for overoppheting, sier han til avisen.- Det viktigste spørsmålet for boligmarkedene i det nye år blir imidlertid ikke pris, men volum. Får man solgt alle leilighetene som skal ferdigstilles i det nye år, og hvordan blir igang­settingsaktiviteten?, spør sjeføkonomen.Han tror igangsettingen vil falle kraftig.- Trolig vil igangsettingen falle kraftig tilbake når det viser seg at markedene flommer over av nye dyre objekter som går av moten i et år hvor husholdningene blir snusfornuftige. En svakhet som trolig også vil smitte over på deler av hyttemarkedene. Det er ingen behov for renteøkninger i det nye året, sier Andreassen til avisen.Sjeføkonomen blogget tidligere i desember om dagens overraskende høye konsumpriser , der tallene til SSB viser at inflasjonen drives av dyrere matvarer og økte strømpriser.- Produktgrupper som brukes av oss alle, og som derfor rammer husholdningenes økonomi hardt, skriver Andreassen .Ifølge sjeføkonomen er dette bare én av flere dårlige nyheter for husholdninger «som allerede har redusert sin sparerate til et minimum».- Børsnedgang og boligprisfall  kommer nå i høst, samtidig med at Norges Bank sørger for at folk flest får dyrere boliglån, takket være sin renteheving i september.