<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Robotråskinn spår boligprisfall

Veidekkes robot vant Boligtempen i 2017 og ligger meget godt an for 2018. Nå anslår den et boligprisfall i 2019.

Publisert 25. des. 2018 kl. 10.31
Oppdatert 25. des. 2018 klokken 10.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 687 ord

(Finansavisen): – Denne roboten konkluderte etter noen hundredels sekunder at tallet var 1,872 prosent for Norge i 2018. Vi får jo antagelig erkjenne at det er innslag av flaks her, men roboten er jo åpenbart ikke dummere enn de såkalte ekspertene, meg selv inkludert. Og den er betydelig billigere i drift, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke.Finansavisen har spurt 22 eksperter om hva de tror boligprisveksten blir i 2019. Snittet for Boligtempen viser at ekspertene venter en boligprisvekst på 2,0 prosent i Norge for 2019. 17 av dem tror boligprisene vil stige. Kun 3 venter prisfall, mens to venter nullvekst. Spennet er et fall på 3,0 prosent til en prisvekst på 5,0 prosent.Sannspådd robotVeidekke har klart seg meget bra både i fjor og i år etter å ha matet en robot – en algoritme – med alle tilgjengelige, historiske data på alle variabler de tror bestemmer boligprisene.I 2017 traff roboten blink med estimatet, og Veidekke vant Boligtempen. I 2018 ligger Veidekke nok en gang godt an med et anslag på 2,0 prosent ved hjelp av samme verktøy. For Boligtempen 2019 har derimot roboten snudd helt rundt, og gir en prognose på 2,0 prosents fall.– Hvorfor blir 2019 så svakt?– Veldig svakt er det faktisk ikke i lys av de nivåene vi er på, og den veksten vi har lagt bak oss over de siste årene. En jevnere prisutvikling er åpenbart av det gode for oss som driver utvikling og bygging av boliger i et industrielt, langsiktig perspektiv. Jeg tror fortsatt det vil oppleves som et ok og dynamisk boligmarked, selv med en slik utvikling.Giske mener prisutviklingen vil bli preget av en kombinasjon av fortsatt økende tilfang av nye boliger og mindre drahjelp fra lave renter og befolkningsvekst.– I det minste er det slik jeg antar vår robot tenkte, for det er jo dette den observerer i dataene og kobler mot historien.Kunstig intelligensBoligprisene har så langt i 2018 hatt en prisvekst på 3 prosent, regnet fra januar og ut november i år. Ser vi på siste tall i 12-månedersveksten, altså november til november, var veksten 2 prosent. Desembertallene blir som vanlig avgjørende for hvordan fasiten ser ut for 2018 og hvem i Boligtempen som vinner champagne og heder.– Du ligger godt an blant Bolig­tempen-ekspertene i år igjen. Hva lå bak 2018-anslaget?– Som i fjor sender jeg blomster og eventuelt sprudlende drikke til vår analyseavdeling, som fokuserer mye på digitalisering og bruk av kunstig intelligens, sier Giske.– Og hvorfor har anslaget snudd til minus for neste år?– For 2019 har så vidt jeg vet analyseavdelingen fôret vår robot med enda flere data, som er den eneste næring den vokser på. Vi får nesten stole på den. Jeg tror dessverre ikke det er noen vei tilbake til «gamle metoder» her. Digitalisering er fremtiden. Det sier i hvert fall mine gode rådgivere, sier Giske.  – Hysteriet har avtatt– Dette er gøy! Vi får en prisvekst på 2,0 prosent i 2019, og jeg vinner nok for 2018, ler Ola Mæle i Sjølyst Utvikling.Han legger raskt til at han ikke er skråsikker.– Her er det mange råskinn i feltet. Jeg tør ikke å sprette champagnen helt ennå.Mæle og Terje Buraas i DNB Eiendom er de to synserne som ligger på snittanslaget. Begge har svart at de venter en prisvekst på 2,0 prosent neste år.Mæle begrunner sitt anslag med at boligmarkedet har roet seg.– Hysteriet fra foregående år har avtatt i 2018, og boligprisveksten har roet seg ned til rundt 2,0 prosent, omtrent som jeg spådde for ett år siden. Om jeg vinner champagneflasken gjenstår å se, men jeg mener det blir et roligere år i boligmarkedet neste år, med en tilsvarende forsiktig prisvekst.Tror på rentebremsMæle har ingen tro på vesentlige renteøkninger i Norge. Han mener rentehevingene blir bremset av utviklingen i internasjonal økonomi.– Til det er farten i Europa for dårlig, med utsikter til slapp BNP-vekst. Vi kan ikke ha et særnorsk høyt rentenivå. Men media kommer bombesikkert til å hyle og skrike om renteøkninger, og det kommer selvsagt til å skremme mange kjøpere fra markedet. I tillegg kommer en hel del boliger ut på markedet, nye og brukte, og befolkningsveksten avtar, sier han.