<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norske kommuner tjener fett på kraftselskapene

I 2005 tok norske kommuner ut over 16 milliarder kroner i utbytte fra kraftselskaper der de har eierinteresser.

  Publisert 25. aug. 2006 kl. 06.31
  Oppdatert 14. des. 2013 klokken 09.40
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 116 ord
  Scanpix / Scanpix

  I 2005 tok norske kommuner ut over 16 milliarder kroner i utbytte fra kraftselskaper der de har eierinteresser. Dette gir kommunene et økonomisk tilskudd som er tre ganger så stort som Stoltenberg-regjeringens kommuneløft, skriver DN.Foto: ScanpixTall fra Energibedriftenes landsforening (EBL) viser at utbytteandelen i norske kraftselskaper har ligget stabilt på 80 prosent av resultat før skatt de siste årene. På grunnlag av dette kan kommunenes totale utbytte fra kraftforetakene beregnes til drøye 16 milliarder kroner i 2005. Dette er en økning på over 130 prosent siden årtusenskiftet.En EuroPower-oversikt, som inneholder regnskapsinformasjon fra rundt 120 av landets 353 aktive kraftverk, viser at kommunenes utbytteinntekter fra disse foretakene alene var på 7,9 milliarder kroner i 2005, ifølge avisen.